kerecsend

2017.08.03. 07:20

Tisztelet a holtaknak, figyelmeztetés az élőknek

Szűk körű, ám annál bensőségesebb megemlékezésen vettek részt a helyi emlékparkban azok, akik a roma holokauszt áldozatai előtt tisztelegtek.

B. K.

Méltóképpen emlékeztek meg az ártatlan áldozatokról. Fotó: Sivák Zsófia

Pusoma Jenő, a Cigány Nép Megújulásáért Mozgalom helyi képviselője köszöntőjében felelevenítette, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ra virradó éjszakán az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban négy óra leforgása alatt több ezer cigány származású embert végeztek ki a haláltáborban. Hangsúlyozta, nem csak rájuk, hanem arra az ötszázezer európai cigány áldozatra is emlékeznie kell az utókornak, akiket egy gyilkos eszme ártatlanul ítélt halálra.

A rendezvényen beszédet mondott Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke is, aki azzal kezdte mondandóját, hogy 73 év után is újra és újra fel kell tenni a kérdést, hogy jut el egy társadalom odáig, hogy hatmillió zsidó és több, mint fél millió cigány embert irt ki, kizárólag a származása miatt. Figyelmeztetett, hogy az előítéletesség ma is jelen van a közgondolkodásban, s erről nem szabad hallgatni. A zsidó és a cigány embereknek büszkén kell vállalniuk etnikai hovatartozásukat, s addig nem szabad feledniük az őket ért gyalázatot, amíg nem jut el a magyar társadalom minden tagjához az üzenet: minden ember isten teremtménye, élet és halál felett rajta kívül senkinek nincs hatalma. Szólt arról is, hogy az előítéletek lebontásához kizárólag az oktatáson át vezet az út. - Legyen ez a megemlékezés tisztelet a holtaknak és figyelmeztetés az élőknek – zárta gondolatait.

Méltóképpen emlékeztek meg az ártatlan áldozatokról. Fotó: Sivák Zsófia

Ezt követően Kathy Horváth Lajos, világhírű hegedűművész szólt a hallgatósághoz. Hangsúlyozta, hogy a holokauszt megemlékezés túlmutat egy egyszerű főhajtáson. Meg kell értenie mindenkinek, hogy amíg nincs megfelelő, valós érdekképviseleti lehetősége a közel egymillió háromszázezres lélekszámú hazai cigányságnak, addig fölösleges esélyegyenlőségről beszélni. Európai viszonylatban is jócskán akad tennivaló ebben az ügyben. A menekültek befogadására szánt súlyos milliárdokat a 25-30 milliós cigányság felzárkóztatására is fordíthatnák a mindenkori kormányok.

Véleménye szerint a cigányság megosztottsága sem segíti az ügyet. Amíg például csak Heves Megyében negyvenhét különböző roma szervezet van bejegyezve, addig egységes célról, akaratról aligha lehet beszélni. – Ahol háromnál több szervezet működik egy közös célért, ott egy sincs – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a jelenleg bújdosó Farkas Flóriánnak rég a börtönben lenne a helye, hiszen egy percig sem képviselte hitelesen a becsületes romákat. Egy hiteles vezetőség megválasztásáért akár aláírásgyűjtésbe is érdemes belevágni a cigányságnak – mondta.

Beszéde végén elővette hegedűjét és a Sindler listája című film zenéjét muzsikálta el közönségének. A közel két órás rendezvény gyertyagyújtással ért véget.

B. K

Címkék#kerecsend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!