eger, tiszanána

2017.12.08. 19:52

Zsineggel fojtogatta az egykori párját

Két fiatal nő élettársi kapcsolata zárult erőszakkal.

Sike Sándor

Aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a Heves Megyei Főügyészség H. M. vádlottat. Az Egri Törvényszék dr. Jávori Tünde vezette tanácsa kedden tartott tárgyalást az ügyben. A terhelt ezen nem jelent meg, így a bíróság a sértettet – a volt élettársat – és az idézett tanúkat hallgatta meg.

A Heves Megyei Főügyészség vádiratának ismeretében – amennyiben a nevek helyett monogramokat olvasunk – a sztereotípiákat ismerő szemlélő úgy gondolhatja: a féltékeny férfi élettárs volt az, aki bántalmazta asszonyát három órán át a fürdőszobában. A terhelt zsineggel fojtogatta a nőt, többször szóban is megöléssel fenyegette. Ebben a büntetőperben azonban a valóság nem hozza a „trendet”, mert a vádlottat N. Mónikának hívják. Mielőtt azonban abba a másik tévedésbe esnénk, hogy elkönyveljük, van az úgy, hogy családon belül a nő bántalmazza a férfit, itt is közbeszól a tény. Az ügy sértettje, P. M. E. ugyanis szintén nő.

A vádlott nem jelent meg, elővezetni sem lehetett

A keddi tárgyaláson a büntetőtanács elnöke azt volt kénytelen megállapítani, hogy a minősített emberölés vádjával indult per tárgyalásán a vádlott, N. Mónika nem jelent meg. Az idézést a terhelt tiszanánai lakcímén az édesapja vette át, ám a nő Budapesten dolgozik és egy közelebbről nem ismert munkásszállón él. Így az elővezetésére hiába is tennének kísérletet. A tárgyalást azonban a bíróság a vádlott távollétében is megtartotta, noha a tanúk és a terhelt szembesítésére így nem kerülhetett sor ezen a napon.

Amit pedig a vádirat szerint órákon át bántalmazott, fojtogatott, megöléssel fenyegetett fiatal sértett – sokszor a sírással küszködve – elmondott, bizonyára elmenne egy krimifilm alaptörténetének. A tanácsvezető kérdésére, miszerint 2016. július 27-én mi történt, előadta: rossz volt már a Mónival egy éve tartó kapcsolata, nem akarta folytatni így tovább. Hónapokig tartó unszolásra, majd rövid időre szóló költözési ultimátum hatására „kis segítséggel” az élettárs végül elköltözött. Ezen a júliusi napon, dacára a tiltásnak, a vádlott a kutyákat jött etetni, volt belőlük nyolc. Az egyébként állatgondozó foglalkozású áldozat egy férfi munkatársa biciklit szerelt épp nála. Rá nagyon féltékeny lett a volt élettárs.

A csúnya bűncselekmény sértettje olykor a könnyeivel küszködve tett vallomást Fotó: Sike Sándor

Rémálom volt a sértett számára, ami a fürdő­szobában történt

– Mikor Imre elment, Móni berántott a fürdőszobába, földre lökött, rám térdelt, oldalzsebes térdnadrágjából kirántott egy kötelet, a nyakam köré fonta. Csúnyán beszélt, azt hajtogatta, hogy meg fog ölni, utána pedig magát is. Tudtam, hogy a második fele nem igaz. Magát biztos, hogy nem ölte volna meg – hangzottak P. M. E. szavai, aki a történet folytatásaként előadta, hogy nagy nehezen sikerült kinyitnia a fürdőszoba ablakát, akkor sikított egyet. Volt élettársa ezért nekivágta a ruhaszárítónak.

– Amikor azt mondtam, hogy szeretem és visszafogadom, mert azt hittem, jobb lesz, engedett is a szorításon. A kötelet kikaptam a kezéből és kidobtam az ablakon. Elővett egy másikat, sokkal hosszabbat. Sikerült neki hátrakötöznie a kezeimet. A végén pedig nagy nehezen kiengedett a fürdőszobából. Amikor kijutottam a házból, akkor mentem át a hátsó kerítésen a szomszédba és segítséget kértem – magyarázta a húszas éveiben járó sértett.

Kés a polcon; szexuális inzultus

A bíróság igyekezett tisztázni az ellentmondásokat a rendőrségi jegyzőkönyvben sze­replő sértetti állítások és a tárgyaláson mondottak között. Ezek egyike egy késsel kapcsolatos, ami a fürdőszobában volt, s a vádlott azt egy magasabb helyre rakta. Szerepe az eszköznek annyiban lehet, hogy ha a terhelt valóban végezni akart volna az egykori társával, azt könnyedén megtehette volna a szúróeszközzel. Ezt a vélekedést a megtámadott is megfogalmazta az esemény másnapján a rendőrségen. Bírói kérdésre most is elismerte, hogy így van. A feljelentésben szereplő, de a törvényszék előtt szóba nem hozott cselekményről is faggatta a tanács a sértettet. Arról, hogy a három órán át tartó fürdőszobai történetben volt egy szexuális indíttatású cselekménysor. A támadó lehúzta egykori párja ruháját és a nemi szervét fogdosta. Ennek a megtörténtét is megerősítette a tanú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!