eger

2017.08.12. 08:40

Regényhőst mintáztak a Buttler-ház tulajdonosáról

Kevesen tudják, de különös szerelmi történet kötődik az egri Buttler-ház tulajdonosához, valamint magának az épületnek a sorsa is igencsak sajátosnak mondható. A körülbelül háromszáz éve épült műemlék néhány esztendeje majdnem megsemmisült, egykori tulajdonosáról pedig Mikszáth Kálmán írt könyvet. A különös házasság című mű gróf Buttler János életét mutatja be.

Süli Kinga

A Buttler-ház a XVIII. század elején épült, a műemlék 1796-ig volt a Buttlerek tulajdonában, ezt követően a Keglevich majd a Barkóczy család birtokában is volt, 1835-ben pedig a városé lett. Ezután működött laktanyaként, siketnéma-intézetként, valamint internátusként, néhány évtizedig a Dobó István Vármúzeum tulajdona volt. Az 1970-es évektől turistaszálló működött benne, majd közel harminc évig üresen állt, ez idő alatt pedig annyira leromlott az állapota, hogy 2010-ben teljeskörűen felújították, azóta pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szervezete működik az épületben.

Meglepő ajándék Dobóruszkáról

Angyalné Dobos Virág idegenvezető Buttler János életéről elmondta, hiába volt nemesi család sarja, sok megpróbáltatáson kellett keresztülmennie.

A Kossuth Lajos utcában található műemléképület fennállása óta számos funkciót töltött már be Fotó: Huszár Márk

– Mikszáth regénye szerint Buttler élte a nemesek gondtalan életét mindaddig, amíg arra nem kényszerítették, hogy elvegye Dőry báró leányát. A házasságot a lány apja kényszerítette ki, ugyanis a bárókisasszony még a házasság előtt teherbe esett, és ezt mindenképpen leplezni szerették volna. Így amikor egy utazás alkalmával Buttler betért Dőryékhez, a báró kapott az alkalmon, és erőszakkal hozzáadta a lányát, hiába volt Buttler mással eljegyezve. Ezt követően Buttler János mindent megtett, hogy érvénytelenítse a frigyet, de az egyház ezt nem engedélyezte. Bár a regényben ez nincs benne, de azt biztosan tudjuk, hogy amikor Pyrker érsek Egerbe került, Buttler úgy gondolta, egy különleges ajándékkal talán rá tudja venni az új főpásztort a házasság érvénytelenítésére. Mivel tudta, hogy Pyrker mennyire szereti és védi a műemlékeket, a legenda szerint elhozatta Dobó István vörösmárvány sírkövének fedlapját Dobóruszkáról, és az érseknek ajándékozta. Terve azonban nem járt sikerrel, bár Pyrker hálás volt az ajándékért, nem volt hajlandó érvényteleníteni a házasságot – mesélte az idegenvezető. Hozzátette: ezt követően a könyv alapján tudjuk, hogy Buttler fondorlattal bújt ki szorongatott helyzetéből, és élte tovább életét. Dobó sírkövének fedlapja azonban szerencsére a megyeszékhelyen maradt, ennek köszönhetően ismerhettük meg, hogyan is nézhetett ki a várkapitány, ugyanis sokáig ez volt Dobó István leghitelesebb ábrázolása.

Pyrker érsek és az egri műkincsek

Pyrker János László érsek nagyon sokat tett Egerért, híres volt történelmi emlékek, műkincsek iránti szeretetéről, többek között a minaret fennmaradása is neki köszönhető. A főpásztor működése alatt a minaret elhanyagolt állapotban volt, és bár nem sokan támogatták ebben, Pyrker mindent megtett azért, hogy megakadályozza az épület további állapotromlását.

Ezenfelül az érseknek köszönhető egy, ma már a Szépművészeti Múzeumban található, több száz darabból álló festménygyűjtemény is, amelyet még Velencéből hozott magával Magyarországra. A képek sokáig Egerben voltak, azonban később Budapestre kerültek, mert a megyeszékhelyen problémásnak gondolták a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény fenntartását.

Süli Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!