mezőszemere

2018.02.14. 17:50

Nagy pénzek jönnek az aprócska faluba

A Mezőszemerén élők biztonságát polgárőrként Kollár Lajos hegymászó és Bukta Mária polgármester is vigyázza. A településvezető annak örül elsősorban, hogy elindultak a fejlesztések.

Sike Sándor

Ma még kátyúkkal teli a 33 101-es út települési szakasza, májusban azonban felújítják Fotó: Márkus Attila

A szó átvitt értelmében rögös, valójában roppant kátyús úton jutottunk el az ezerkétszáz lakosú településre. Bukta Máriával arról beszélgettünk, hogy milyen tervekkel, reményekkel indultak a 2018-as esztendőnek. A polgármester előbb sorolta azokat a pályázatokat (a keretes részben), amelyeknek köszönhetően biztosan jobb lesz az élet Szemerén. Megemlítette azt is, hogy van egy sportpálya-felújítási pályázatuk is, ami nagyon fontos, mert igény van a mozgásra úgy az iskolások, mint a felnőtt lakosság részéről. Nyertek is erre húszmillió forintot.

Huszonkétmillió forintot költhetnek

A napokban volt a sajtótájékoztató arról az ötszázmillió forintos, Építsünk együtt jövőt! elnevezésű közösségépítő programról, amiből 22 millió forint érkezik Mezőszemerére, számos rendezvényt is tarthatnak a segítségével.

– Ezek a programok és a fejlesztések együtt hozzájárulhatnak ahhoz, hogy közösség legyen ebből a településből. Szerencsére sikerült tagiskolaként megtartani az általános iskola alsó és felső tagozatát is. Ez nagyon fontos volt, mert szinte már csak cigány gyerekek járnak helyben és az ő kultúrájukban a faluból eljárni szinte a véget jelentené. Kérésemet támogatva a tankerület úgy döntött, hogy maradhatott itt az alsó és a felső tagozat is. Hogy legalább a nyolc általánost elvégezhessék – mondta a polgármester asszony.

A faluvezető egyébként nem csak az önkormányzat élén jeleskedik, polgárőrként is tevékenykedik a faluban. A társa nem kisebb személyiség, mint a híres hegymászó, Kollár Lajos. Bukta Mária elmondta, hogy egy hónapban ők két szolgálatot adnak, de vannak polgárőrök, akik ennél többet.

Sokat javult a lakosság szubjektív biztonságérzete

– Amikor nem működött a polgárőrség, a közbiztonság nagyon rossz volt a településen – adta indokát, miként lett polgárőr. – Úgy határoztunk, hogy gyorsan szervezzük ezt újjá. Képviselőtársunkat, Gazsi Lászlót kértük fel egyesületi elnöknek. Ilyen helyzetben illett nekem is bekapcsolódni, s természetes is volt, hogy belépek és adok szolgálatot. Jól működik, nagyon sok a fiatal az egyesületben, huszonöt körüli létszámmal dolgozunk.

A polgármester elmondta, hogy van egy kis „ezeréves” Suzukijuk is szolgálati járműként. Eljutnak minden kis utcába, és az itt élők örülnek ennek. Vannak idősek, akiknek még cetliket is dobnak be, hogy itt jártak. Nem is volt olyan esemény az utóbbi években, ami intézkedést kívánt. A rendőrség is segíti a falut abban, hogy javuljon a közbiztonság. A lakosság szubjektív biztonságérzete most már megnyugtató. Jó a kapcsolat a füzesabonyi kapitányságvezetővel, a körzeti megbízottal, aki itt él a faluban.

Akik „benne maradtak”, azoknak fontos

– A település életében még mindig meghatározó a közmunkaprogram. Az egyeztetések a napokban is tartanak. Körülbelül hatvan embernek tudunk munkát biztosítani. Akik nem tudtak a versenyszférában elhelyezkedni, azoknak addig van munkájuk, amíg ez a program megy. Örülnek, hogy dolgozhatnak – mondta Bukta Mária.

Ma még kátyúkkal teli a 33 101-es út települési szakasza, májusban azonban felújítják Fotó: Márkus Attila

Indulnak a fejlesztések Szemerén

A polgármester szerint ennek a kis falunak a megítélésében a legfontosabbak azok a fejlesztések, amelyek most ide jöttek. A legnagyobb a négy település, Mezőtárkány, Egerfarmos, Mezőszemere és Egerlövő kiemelt szennyvízberuházása. Fontos az is, hogy a TOP-os pályázatokból elkezdődött az orvosi rendelő 53 millió forintos felújítása, folyamatban van az óvoda közel 32 millió forintos rekonstrukciója, amit májusban megkezdenek. Bukta Mária az elmúlt héten egyeztetett a közútkezelő megyei igazgatójával arról, hogy a 33 101. és 33 102. számú utak települési szakaszait májusi kezdéssel felújítják. Nagyon fontos lenne a Mezőszemere és Szihalom közötti országúti rész felújítása is, mert ott életveszélyes közlekedni. Ígéret most arra van, hogy amennyiben javul az idő, azonnal kátyúzzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában