vélemény

2018.01.11. 09:49

Optimistán

Egy új ipari park létrehozása ma kételyekkel kísért.

Sike Sándor

Olyan idők jártak pár évtizede még, hogy nem is ismertük az ipari park kifejezést. Gyárakról tudtunk és üzemekről, amelyek többnyire elszeparáltan tették a dolgukat egy-egy város néha egymástól is távol eső szegleteiben. Aztán ránk köszöntött az új világ. Eljött a kor, amikor a nagyobb falvakban sem tűnt már megvalósíthatatlan álomnak az ipart egy területre koncentrálni. Elegendő fellapozni a Hírlap egykori számait, hogy lássuk, hol jött létre ipari park.

A kifejezésnek, valljuk be, egy idő után kis „mellékíze” lett. Ott áll a település csücskében a szépen elrendezett, infra­struktúrával ellátott terület, s nem jön a befektető. Gazdasági hullámvölgyben, kisebb-nagyobb válságok idején a vállalkozások egyébként sem szívesen kockáztatnak, gyakran nincs is miből. Ígéretekből pedig nem lesz műhely, nem terem új munkahely. A kudarcok nyoma persze megmarad, beleivódik a polgármesterek közös tudatába. Ezért fordulhat elő, hogy egy ipari park létrehozása ma néha félelmektől terhes.

A félmilliárd forint pályázati pénzt elnyert Kál község polgármestere is körültekintően bánt a szavakkal, amikor a terveik­ről kérdeztük. Hiába, hogy a falu elhelyezkedése, úton, sínen való elérhetősége sejtetni engedi a sikert, nem árt az óvatosság. Egy idő után azért csak áttörte a felhalmozott közös negatív tudat falát a vezetői optimizmus: fellendülés van, beruházási kedv, sikerülnie kell... Különben is, aki nem vált szelvényt, ne reméljen lottóötöst.

 

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!