kömlő

2017.09.24. 10:02

Parlagisas-fiókát mentettek ki egy kútból

A madár hamarosan elpusztult volna, ha nem mentik ki, hiszen a kútban nem tudta volna a szárnyait kiterjeszteni, hogy elrepüljön.

V. M.

Egy korábban jeladóval ellátott parlagisas-fiókát mentettek ki szeptember elején a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai egy Kömlő melletti tanya kútjából. A madár hamarosan elpusztult volna, ha nem mentik ki, hiszen a kútban nem tudta volna a szárnyait kiterjeszteni, hogy elrepüljön, derül ki a nemzeti park honlapjának tudósításából.

A parlagi sas tekintélyt parancsoló madár Fotó: MW

A parlagisas-fiókák július végén kirepülnek a fészekből, ősszel pedig végleg elhagyják azt. Ebben az időszakban a szakemberek feladata a fészkek megfigyelése. Egy ilyen alkalommal bukkantak a csapdába esett madárra. Tudták, hogy a közelben lehet, mivel a három fióka egyike jeladót is kapott korábban. Ezt a madarat mentették ki egy hosszú nyelű lepkehálóval. A fiatal sas a kút kávája alatt csaknem négy méterrel egy, a vízből kiálló faágon ült, amikor ráleltek. A legyengült madarat a Jászberény közeli Sasközpontba vitték, egészséges, így valószínűleg hamarosan visszakerülhet a természetbe.

V. M.

Címkék#Kömlő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!