heves megye

2018.01.11. 06:53

Sok a beteg, de bírják még szusszal

Mindenki számára ismerős helyzet, hogy ha háziorvoshoz megy, minimum fél-egy órás, de akár hosszabb várakozásra is számíthat. Ez legtöbbször a doktorok túlterheltségéből adódik, de olyan eset is akad, hogy egy-egy túl­buzgó páciens miatt kényszerülünk várakozásra.

Süli Kinga

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os Egészségügyi statisztikai évkönyve szerint megyénkben az egy háziorvosra illetve házi gyermekorvosra jutó betegek száma átlagosan 1623, amellyel megyénk a középmezőnybe tartozik. Baranya megyében a legkedvezőbb a helyzet, ott 1311 beteg jut egy háziorvosra, Pest megyében ez a szám viszont eléri az 1853-at is.

Az orvosok szerint ez a szám reális, és rendben el tudják látni minden betegüket, de előfordul, hogy néha hosszú a várakozási idő az esetlegesen megnövekvő beteg­létszám miatt.

– Hazánkban sajnos valamiért ahhoz vannak szokva az emberek, hogy az otthon néhány nap pihenéssel kikúrálható betegségek esetén is ellátogatnak a háziorvoshoz, holott sok esetben ez teljesen felesleges. Ezzel rengeteg időt elvesznek a rendelési időből, és emiatt gyakori a hosszú várakozási idő – árulta el dr. Chikán Gábor felsőtárkányi gyermekorvos. Hozzátette, ő még szerencsés, 1040 gyermek tartozik hozzá, de a járványos, őszi-téli időszakban még így is gyakori, hogy tovább nyúlik a rendelési idő a megnövekvő beteglétszám miatt.

Hasonlóképpen vélekedett dr. Kristofori György siroki háziorvos is, aki szerint az is gyakori, hogy sok páciens a rendelési idő vége előtt fél órával érkezik, emiatt lehetetlen a rendelést időben befejezni.

Dr. Berecz József Kápolnán beteget vizsgál. A háziorvos kapuőrként funkcionál Fotó: Berán Dániel

– Sokan úgy vannak vele, hogy nem jönnek a rendelés kezdetekor, mert azt hiszik, akkor sokat kell várni, ezért inkább a vége előtt fél órával érkeznek. Ebből általában az következik, hogy akár több órával is hosszabbra nyúlik a rendelési idő – magyarázta az orvos. Kiemelte, úgy látja, két véglet van a páciensek között: az, aki minden gondjával azonnal orvoshoz fordul, és az, aki csak akkor megy el, ha már súlyos a helyzet. A doktor egy 1751 személyes vegyes körzetet lát el, több településről is járnak hozzá betegek.

Némiképp eltérően vélekedik dr. Horváth Gábor egri háziorvos, aki szerint jobb, ha a beteg minden gondjával a háziorvoshoz fordul, hiszen amit egy kis problémának tekint, az akár egy komoly betegség előjele is lehet, nem árt óvatosnak lenni.

– Azt szoktam mondani, hogy a háziorvos egy­fajta kapu­őr, neki kell eldön­tenie, mennyire súlyos az adott probléma, szükséges-e további szakorvosi ellátás, vagy sem. A háziorvos döntő szerepet játszik a betegutak meghatározásában, fontos a megfelelő tájékoztatás, az viszont tény, hogy ez nem fér bele napi négy órába, de még nyolcba se – fejtette ki dr. Horváth Gábor.

A doktor a megye egyik legmagasabb létszámú praxisával rendelkezik, 2738 felnőtt tartozik hozzá. Elmondása szerint a téli hónapokban, vírusos időszakokban tényleg nagyon magas szokott lenni a váróban a vizsgálatot igénylő betegek száma. Az év többi időszakában azonban általában gyorsan halad a rendelés.

Van, aki beszélgetni jár orvoshoz

A betegek nagy része már hozzá­szokott a várakozáshoz, ha dühíti is őket a hosszas ücsörgés, már inkább nem adják ennek jelét. Egy egri hölgy úgy fogalmazott, már megszokta a várakozást, hiszen akárhová megy az ember, manapság mindig várni kell, ezért nem dühíti, ha a vizsgálatok több időt vesznek igénybe.

– Ritkán járok a háziorvosomhoz, a legtöbbször csak gyógyszert íratok fel, és néhány szót váltok vele. Ha egy praxishoz sok idős beteg tartozik, akkor mindig sokat kell várni, mert a nyugdíjasok általában szeretnek hosszan elcsevegni az orvossal, hiszen sok a magányos szépkorú. Ha viszont több a fiatal páciens, akkor gyorsabban szokott haladni a rendelés – ismertette tapasztalatait a hölgy. Hozzátette, még mindig jobb a helyzet, mintha kórházba kellene mennie, mert ott már olyan is előfordult vele, hogy hiába ment időpontra, hosszú órákig várakoztatták, ezért szívesebben megy inkább gyakrabban a házi­orvosához, hiszen őt már ismeri, megbízik benne.

 

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában