Szarvaskő

2017.09.04. 13:54

Sokan jönnek budinézőbe Tótékhoz

Beérni látszik az önkormányzat elképzelése, hogy tovább erősítik a festői bükki település azon imázsát, ami az Örkény István Tóték című­ novellája, s annak „folyományai” köré fűzhető fel.

S. S.

A filmforgatás falujában is játszhatják a „Tóték”-at Fotó: Sike Sándor

Ismeretes, Szarvaskőben forgatták ötven esztendeje az Örkény-­mű filmes változatát, az Isten hozta őrnagy úr! című filmszatírát. A legendás szereposztású alkotás és készítői beivódtak az itt élők emlékezetébe. A film egyik klasszikus, az úgynevezett budis jelenetét – fogadó figura formájában – ma is láthatja az átutazó a főút mentén.

Az „őrnagy uras” hagyomány folytatódhat, mégpedig különleges módon – tudtuk meg most az önkormányzati hivatal illetékesétől. Annál is inkább, mert az egri Gárdonyi Géza Színház az elkövetkező évadjában műsorára tűzte a kitűnő, széles körben kedvelt novella színpadi változatát. A helyhatóság előrehaladott tárgyalásokat folytat a teátrum vezetésével arról, hogy a darabot a pályázati pénzekből átalakításra váró egykori állomástér szabadidőközpont átadásának napján az ott kialakított színpadon is játssza majd a társulat.

A filmforgatás falujában is játszhatják a „Tóték”-at Fotó: Sike Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában