Eger

2017.09.04. 14:25

Szürke volt az Eger-patak, ezért megvizsgálták a minőségét

Több olvasónk is jelezte: szennyeződést vélnek felfedezni az Eger-patakban, amelynek – mint írták – szürke színű lett a vize. Megkérdeztük az illetékest, mi okozhatta.

Sike Sándor

Több olvasónk is jelezte: szennyeződést vélnek felfedezni az Eger-patakban, amelynek – mint írták – szürke színű lett a vize. A témával megkerestük a területileg illetékes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Dojcsák Dávid szóvivő válasza szerint a Heves megyei igazgatóság ügyeletére még múlt szombaton érkezett bejelentés. Elmondta: ilyen esetekben a társhatóságokkal – laboratóriumi mintavétellel egybekötött – helyszíni szemlét folytatnak le a szakemberek, s ez alapján döntenek az azonnali beavatkozás, illetve további hatósági intézkedés szükségességéről.

– Az Eger-patak érintett szakaszánál vízjogi engedéllyel rendelkező kútfúrást végeztek. A megfúrt kút tisztító szivattyúzása és – hidrodinamikai mérés alapján – kis méretű homokszemcséket is tartalmazó, de kémiai szempontból karsztvíz minőségű víz kitermelése történt. Ez alapján a patak vízminőségi szempontból nem tekinthető szennyezettnek – mondta a szóvivő a konkrét esetről, és hozzátette: miután szennyezés nem történt, az engedélyezett fúrást az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság előzetes hozzájárulása alapján, vízjogi engedéllyel végezték, nincs szükség szankciókra.

Kérdésünkre a szóvivő közölte: néhány évre visszamenően az Eger-patak szennyezése okán nem kellett büntetést kiszabni. Arról a városban terjedő szóbeszédről pedig, miszerint a „borosoknak” köze lenne az időnkénti vízelszíneződéshez, azt mondta, hogy minden évben rendszeresen előfordul, hogy szüret idején hordómosásból, derítőszerek alkalmazásából szennyezés kerül az Eger-patakba. Ezt nem közvetlenül vezetik a vízfolyásba, hanem közterületre kiengedve bekerül a csapadékvíz-elvezető rendszerbe, majd azon keresztül jut a patakba.

– Az alacsony intenzitású szennyezések felhígulnak ugyan és összességében ezidáig a patak ökológiai állapotában számottevő változást nem okoztak, de ennek ellenére javasoljuk, hogy a tisztító, fertőtlenítő és más vegyi anyaggal szennyezett vizeket a szennyvízgyűjtő rendszerekbe juttassák – tette hozzá Dojcsák Dávid.

S. S.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!