heves megye

2017.12.20. 19:35

Tudta? A kutya hidegben már a tepertő is segítség

A lelkiismeretes állattartók tudják, hogy a hidegben a négylábú kedvenceinkre is jobban oda kell figyelni, főleg, ha a házi kedvenc nem a fűtött lakásban vagy házban él.

Juhász Henrietta

A hideg időben is figyeljünk oda háziállatainkra! Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Talán nem is gondolnánk, hogy egy kis tepertő is nagy segítség lehet háziállatainknak abban, hogy átvészeljék a fagyos ­téli napokat. Ezúttal arra kértünk egy állatorvost és lelkiismeretes állattartókat, hogy adjanak néhány hasznos tanácsot az előttünk álló hideg hónapokra.

Dr. Kecskés Tibor állatorvos megosztotta velünk, hogy ilyenkor az állattartóknak azt tanácsolják, hogy adjanak például magasabb zsírtartalmú táplálékot az ebeknek. Nagyjából mínusz öt foktól ajánlják egyebek mellett a tepertőt táplálékként, ugyanis az megemeli a négylábú zsírkészletét, s ezáltal teste nem a fehérjéből, hanem a zsírból vonja el az energiát.

– Fontos odafigyelni arra, hogy az állatnak kitett víz ne legyen befagyva, jobb, ha inkább langyos vizet öntünk nekik. Hasznos lehet az is, ha a kutya- vagy macskaházat szigeteléssel és fával vagy egyéb kemény anyaggal vonjuk be. Az erre kitett rongy pedig semmiképp se legyen vizes – tanácsolta az állatorvos.

Babócsai Réka, az egri Gárdonyi Géza Színház színésznője, aki az állatok védelméért is harcol, elmesélte, hogy kutyája nem szereti a nedves időt, de Réka tudja, hogy ilyenkor is fontos őt rábírni a sétára.

– A hideget szerencsére bírja, de kis testű, rövid szőrű kutyákra, akik lakásban klimatizálódtak, a nagy hidegben nem árt valamilyen kis ruhát adni. Persze azért hozzáteszem, hogy az én kutyám rendszeresen letornázza magáról labdázás közben a ráadott ruhát – tudhattuk meg Rékától.

A hideg időben is figyeljünk oda háziállatainkra! Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Azt is hangsúlyozta, hogy csúszós időben néhol még mindig használnak sót a jég oldására a járdákon, amit érdemes kikerülni kutyasétáltatás közben, mert a kutya mancsát irritálhatja, megsértheti.

– Mínuszokban azért engedjük be legalább a garázsba vagy előszobába a kint tartott kutyákat is. Viszont maradjunk következetesek, ne zavarjuk össze a kutya hőháztartását, mert ha nagyon rendszertelenül hol kint, hol bent van, nem biztos, hogy a szervezete megfelelően tud alkalmazkodni az épp aktuális hőmérséklethez – tette hozzá a színésznő.

Kérdéseinkre Kapaló Éva, terápiáskutya-kiképző is válaszolt. Azt javasolta, hogy a kint élő állat házát télen ne közvetlenül a földre helyezzük, hanem kicsit magasítva, szélvédett helyre. Érdemes ajtót is szerelni rá, hogy minél több meleg maradjon odabent.

– Akkora legyen a ház mérete, amiben a kutya kényelmesen elfér, ne nagyobb, hiszen azt nem tudja felmelegíteni a saját testhőjével – javasolta Éva. A hőszigetelt ház bélelésére Éva nem a rongyokat, hanem a szalmát javasolta, mert az jól tartja a hőt.

– Használhatunk ­speciális matracokat – vetbedet –, amely úgy van kialakítva, hogy a nedvességet elvezesse a matrac alá, így kedvencünk szárazon pihenhet – ­tanácsolta. Éva szerint is életmentő lehet, ha éjszakára a háziállatokat beengedjük a garázsba, pincébe vagy akár a lakás előszobájába.

– A garázsban vagy pincében tárolt fagyálló folyadék elzárása fontos, hiszen édeskés íze vonzó a macskák, kutyák körében, ám ha belekóstolnak, az halálos is lehet – hívta fel figyelmünket Kapaló­ Éva.

Gondoskodjunk téli táplálékról

Kapaló Éva azt is megosztotta velünk, hogy milyen tünetekből derülhet ki, ha az állat belekóstolt a fagyálló folyadékba.

– A mérgezés előjelei lehetnek, ha a házi kedvenc furcsán, koordinálatlanul mozog, sokat iszik és gyakran üríti vizeletét, esetleg hány is. A mérgezés előrehaladtával szapora szívverés és légzés jelentkezik, veseproblémák és végül idegrendszeri tünetek. Ha bármelyik tünetet észleljük, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz – hangsúlyozta Éva.

A terápiáskutya-kiképző is a megfelelő téli táplálékra, a téli sétáltatás körülményeire hívta fel a figyelmet.

– A nyírós fajták esetében célszerű télen több szőrt hagyni, még ha az több ápolást is igényel. Kutyaruhák használatával is védhetjük kedvenceinket. Télen többször, keveset sétáljunk – jegyezte meg.

 

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában