műemlék

2019.04.26. 16:14

Újjászületés előtt az egri vár: látogatóközpont, felvonóhíd is épül

Néhány éven belül újjászületik az egri vár, mintegy kilencmilliárd forintból újul meg hazánk egyik leglátogatottabb műemléke. A vár Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló fejlesztésének pénteki alapkőletételi ünnepségén elhangzott, Eger történetében fénykor a jelenlegi várfejlesztés.

Süli Kinga

Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövet Fotó: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki ismeri hazánkban az egri várat, az 1552-es eseményeket. Eger szimbóluma annak, hogy akarattal, elhatározással meg lehet védeni egy országot, egy kultúrát. Ezért nagyon fontos, az egri vár felújítása. Mert ezek a falak jelentést hordoznak a múltból, jelentésük van a jelenben és még lesz a jövőben is – szólt az alapkőletételt megelőző sajtótájékoztatón Dr. Tuzson Bence. A közszolgálatért felelős államtitkár hozzátette, megőrizni, megerősíteni és továbbfejleszteni szeretnék a műemlékegyüttest, kiemelt szempont, hogy a következő generációk számára is vonzóvá tegyék a várat.

A fejlesztés részleteiről Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszélt. Mint mondta, a beruházás fő célja a műemlékvédelem és az örökségmegőrzés, de a további célok között szerepel a munkahelyteremtés és közösségi terek létrehozása is. A program keretében megújul a déli kapu bejárata, biztonságosabbá teszik a lépcsőt és a járdát is, valamint ugyanitt egy nagy befogadóképességű fogadóépületet is kialakítanak, ebben lesz jegypénztár, információs pult, valamint biciklitároló is. Megtörténik a Varkoch-kapubástya XVI. századi állapotát idéző teljes rekonstrukciója, amelynek keretében egy eredeti szerkezű felvonóhidat is építenek. Egy, a modern kor igényeit kielégítő látogatóközpont létesül a délnyugati ágyúdombban, amiben lesz vetítőterem, információs pont, baba-mama szoba, ajándékbolt, és csomagmegőrző is. Dr. Virág Zsolt kiemelte, a vár középkori térszerkezetét szeretnék helyreállítani, ugyanakkor friss, interaktív kiállításokat is terveznek, szeretnék a műemlékegyüttes szellemiségét is megújítani.

Habis László polgármester a vár közelmúltbeli, valamint a jövőben a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztéseiről számolt be. Mint mondta, az elmúlt időszakban többek között rendbe tették a Törökkertet, a Szép-bástya és a Kazamata rendszer rekonstrukciója befejeződött, és a közműveket is korszerűsítették. Ugyanakkor hátra van még a bástyarendszer teljes helyreállítása, a Gótikus püspöki palota újjáépítése, és új kiállítótereket is létrehoznak.

Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövet Fotó: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a tájékoztató zárásakor úgy fogalmazott, 1552-ben Egerben egész Európát védték, a vár a magyar szabadságszeretet, küzdeni akarás és a nemzeti függetlenség szimbóluma.

Időkapszula került az alapkő alá

A tájékoztatót után következett az alapkőletétel, amelynek keretében egy időkapszulát is elhelyeztek az ágyúdombon. A kapszulába hét tárgyat tettek, amelyek részben a fejlesztést, részben a várost, részben pedig a magyar államot jelképezik. Beleraktak egy, a várban végzett főbb fejlesztéseket bemutató dokumentumot amelyet az egri közgyűlés minden tagja aláírt. Továbbá egy listát, ami a fejlesztésben résztvevők névsorát tartalmazza, fotókat a vár jelenlegi állapotáról, az ágyúdombon lobogó nemzeti zászló egy darabját, az egri vár emlékérmét, Dobó István kardjának kicsinyített mását, valamint egy pénteki Heves Megyei Hírlapot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában