Közélet

2013.11.15. 19:31

Kard a ma példaképeinek

Az idén is átadták a Dobó Kardja Rend díját a Líceumban tartott ünnepségen.

P. A.

A 2008-ban alakult egri Dobó Kardja Rend minden évben ősszel az eredeti magyar vitézi szablya hiteles másolatával jutalmazza azt a személyt vagy személyeket, akik Eger városát személyükben, tetteikben, karakterükben, elkötelezettségükben kimagasló szinten képviselik.

Homa János, a rend alapítója a pénteki, Líceumban tartott díjátadáson felidézte: Dobó István dobóruszkai újratemetésekor ébredt rá, hogy Egernek, s az egész magyarságnak óriási adósságai vannak a várkapitánnyal kapcsolatban.
– Dobó megérdemli, hogy az utókor őrizze, ápolja az emlékét. Hogy sokaknak példaképe legyen... ahogy példaképek lehetnek azok is, akik megérdemelten kapják meg Dobó kardját – emelte ki.

Habis László, a megyeszékhely polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: Eger különleges város, Gárdonyi Géza személyében saját írója, 1552-t idézve saját évszáma, s olyan világszerte ismert hősei vannak, mint Dobó István. A városvezető ezután bejelentette: a rend döntése alapján idén Várkonyi György, az EVAT Zrt. vezérigazgatója és Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája veheti át az elismerést.

– Megható érzés egy olyan közösségtől dicséretet kapni, akikkel együtt nőttem fel. Mindenekelőtt szüleimnek kell köszönetet mondanom, valamint három közösségnek: a Heves Megyei Tanácsépítő Ipari Vállalat kollektívájának, az Egri Lokálpatrióta Egylet és az Egri Fertálymesteri Testület tagjainak – mondta Várkonyi György. Keller Péter azt hangsúlyozta: talán nem is őt illeti meg a díj, hanem a dédapját és a nagyapját, Az élő Gárdonyi című könyv szerzőjét.

– Vegyék kezükbe mindnyájan a kardot, hirdessék, hogy Eger Gárdonyi városa, hogy dédapám gondolatai által minél többen eljussanak az élet fájához – tette hozzá.

A rend pohárnoka, Tarsoly József hegybíró ezúttal Tóth Ferenc Egri csillagából adott egy-egy palackkal „Eger csillagainak”.[caption id="" align="alignleft" width="360"] Keller Péter, Gárdonyi dédunokája (balról), és Várkonyi György, az EVAT Zrt. vezérigazgatója az idei díjazott. FOTÓ:GÁL GÁBOR
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!