Kultúra

2012.07.06. 14:33

Kegyelem a borkelyhekben

Soha ennyien még nem vettek részt az Egri Bikavér Ünnepen, mint idén az Érsekkertben. A lombok alatt a legkiválóbb nedűket kóstolhatja a publikum.

p. a.

Fotó:


Kisebb tömeg gyűlt össze csütörtökön, miután gázpalackkal elkezdték melegíteni a Hoffer traktor „orrát” az Érsekkertben, de az igazi attrakció természetesen az volt, amikor az 1946-os gép „beröffent”. Mindez pedig azt is jelentette, hogy kezdetét vette a XVI. Egri Bikavér Ünnep. Este a szökőkút mellett felállított nagyszínpad előtt gyülekező vendégsereget Pál Sándor, az egri hegyközség elnöke köszöntette a négynapos esemény kezdetén. Elmondta: az idei minden idők legnagyobb létszámú Bikavér Ünnepe, hiszen 40 pincészet és 21 étterem vesz részt az eseményen.


– Sokszor tesszük fel a kérdést: mi a jó bor titka? A csapadék mennyisége és időbeli eloszlása, esetleg napsütéses órák száma, vagy a talaj, netán a technológia? Márai szerint a borhoz kegyelem is kell, s a nagy borvidék olyan, mintha áldás lenne rajta. Ez a profán kegyelem árad az Eger környéki tájból. Ezt a minden szükséges összetevőn túlmutató, az egri vidékből áradó kegyelmet ünnepeljük és ízlelhetjük meg ezekben a napokban, csütörtöktől vasárnapig! – mondta Habis László, egri polgármester.

A köszöntőket követően a hagyományos díjátadások következtek. A „2011. Év Egri Szőlőtermelője” Nyolcas Tamás lett, bortermelője pedig a Juhász Testvérek, azaz Péter és Attila. A tavalyi év borgasztronómusának Gál Gábort, a Lovas Étterem és a Zsálya Bisztró vendéglősmesterét választották, míg az „Eger Szőlő- és Borkultúrájáért” érmet az Eszterházy Károly Főiskola kapta.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Borok, zenék, ételek, lazulás Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Tarsoly József egri hegybíró úgy fogalmazott: bár az ünnep Szent Donáthoz kötődik, de e pár nap a szakemberek fáradságos munkájáról, a köszönetről és a háláról is szól.

Kihirdették a borvidéki borverseny győzteseit is

A tradícióknak megfelelően a megnyitó keretében ismertették az idei Egri Borvidéki Borverseny eredményeit, a kategóriák győzteseit. A legjobb Egri Bikavér a Vitavin 2007-es nedűje lett, Egri Csillagból a Tarjányi Pincészeté győzött. Fehérborok közül Thumerer Vilmos 2011-es Egri Királyleánykája nyert, a vöröseknél az Egri Korona Borház 2009-es Egri Cuvée-je bizonyult a legjobbnak. A rosék legkiválóbbika az Ostoros-Novaj Pincészet 2011-es Egri Roséja lett, míg a desszertborok közül a Vitavin 2005-ös Egri Traminije diadalmaskodott. Utóbbi nedűt a borverseny Champion-borává is választotta a zsűri.


A ceremónia után igazán kezdetét vette az ünnep. Az Érsekkert ismét kiváló helyszínnek bizonyult: a lombos fák alatt  elviselhetővé vált a klíma. A hőségre tekintettel jobban fogyott a „fehér testvér”, azaz az Egri Csillag, de sokan sétáltak egy-egy könnyű rozéval a kézben. Igazán üde színfoltnak bizonyult a zenepavilon színpada, ahol a tűzzsonglőrökkel kiegészül Hungariddim zenekar az első nap talán legjobb koncertjét adta. A korábban még a nagyszínpadon emberfeletti teljesítményt nyújtó Egres néptáncegyüttes tagjai is itt foglalták el helyüket: a fűre helyezett szivacsos párnák igazi fesztiválhangulatot kölcsönöztek az eseménynek.


A megnyitón elhangzott: kiváló borokat kínálnak a pincészetek, érdemes mindet megkóstolni. Nos, erre a maival együtt még három napjuk van az érdeklődőknek. A feladat csábító, s nem tűnik teljesíthetetlennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!