heves megye

2017.08.02. 08:03

A kinccsel felér, ha van anyatej

Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánították a szoptatás világnapjának. Ezen a napon világszerte emlékeztetik az anyukákat az anyatejes táplálás fontosságára. Megyénkben ez különösen indokolt.

B. K.

Abban, hogy meddig szopik egy kisbaba, nagy szerepe van a környezetnek is Fotó: Shutterstock

Világszerte 1992-től ünneplik meg az anyatejes táplálás világnapját augusztus­ elsején. Hazánkban – bár minden évben felhívják a szakemberek a szoptatás fontosságára a figyelmet – még mindig lehetne szépíteni a helyzeten. Heves megyében különösen szükség ­lenne a ­szemléletváltozásra, mivel a legfrissebb adatok szerint száz anyukából ­mára mindössze tizenhatan vannak olyanok, akik babájukat hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják.

Ezt a sajnálatos tényt Tóthné Hasilló Annamáriától, az ­egri Markhot Ferenc kórház szülésznőjétől, ­laktációs tanácsadójától tudtuk meg.

Elmondta, ebben a tendenciában szerepe van a kismama környezetének, férjnek, nagyszülőknek, rokonoknak, akik annak ellenére is képesek eltéríteni az anyát a szoptatástól, hogy ő maga a terhesség ideje alatt végig arra készült, hogy megfelelően fogja táplálni a kicsit. Az okok összetettek.

Abban, hogy meddig szopik egy kisbaba, nagy szerepe van a környezetnek is Fotó: Shutterstock

Harminc évvel ezelőtt nem kapott olyan hangsúlyt a szoptatás fontossága, mint napjainkban, tehát a nagymamák merő aggodalomból, szeretetből is előnyben részesítik a tápszereket, ha azt látják, hogy a baba súlya lassabban gyarapodik. A kereskedelemben kapható tápszerek sokasága, ezek szüntelen reklámozása sem segít a helyzeten. A szakember úgy fogalmaz, hogy szerencsések az Egerben szülő anyukák, mivel a bababarát kórházban egy jól felkészült, lelkes csapat dolgozik azon, hogy minden anyuka kellőképpen felkészüljön a baba fogadására és helyes táplálására. Természetesen szükség van arra is, hogy az édesanya kellőképpen tájékozódjon a várandósság hónapjaiban az anyatejes táplálás jelentőségéről, s hogy a szülést követően gyakorlati tanácsokat, segítséget is kapjon.

Dr. Hernádi László, az egri Markhot Ferenc kórház szülészeti-­nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa érdeklődésünkre elmondta: a kórház 2010-ben nyerte el a Baba­barát Kórház címet, ami egyfajta garancia is arra, hogy az anyukák minden ­információt és segítséget megkapjanak ahhoz, hogy egészségesen nevelhessék babáikat. Jó ideje lehetőség van a 24 órás együttlétre, s a szülést követően azonnal a mama karjaiba teszik a csecsemőt. Megtudtuk azt is, hogy Egerben a kismamák mindössze 26,6 százaléka szül császármetszéssel, ami országos viszonylatban nagyon jó eredménynek számít. Ez azért fontos, mert a ­baba természetes táplálását nem hátráltatja, nehezíti a műtét utáni fájdalom.

– Tévhit, hogy a mama nem tud szoptatni – állítják a szakemberek. Erre­ az anyukák 98 százaléka igenis képes. Kevesen tudják, az anyatej mind összetételében, mind mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. Emiatt nagyon fontos, hogy a gyermek az édesanyja tején nőjön.

– A mell már a szülést megelőző időszakban megkezdi a tejtermelést, így az anyatej a születés pillanatától a gyermek rendelkezésére áll. Az előtej – más néven kolosztrum – rengeteg immunanyagot tartalmaz, és mintegy kibéleli, beborítja az újszülött beleit, ami meggátolja, hogy kórokozók és fajidegen fehérjék jussanak a szervezetbe. Nagyon fontos tehát, hogy születés után, amint lehet, mellre tegyék a kicsit, és az első szoptatást ne ­előzze meg sem víz, sem tea, sem tápszer itatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában