Hírek

2004.11.06. 07:46

A számítógépes versengésben az USA újból az élen

A világ leggyorsabb számítógépe több mint két éve a japán NEC vállalat földszimulátora. Az amerikai IBM cég most egy olyan géppel rukkolt elő, amelynek teljesítménye kétszerese a japán csodamasináénak.

BAMA

A kaliforniai egyetem livermore-i nemzeti laboratóriumában az IBM megépítette a világ leggyorsabbnak ígérkező szuperszámítógépét. A Blue Gene/L teljesítménye az eddigi mérések szerint kétszerese a két éve listavezető japán földszimulátorénak. Míg a japán földszimulátor sebessége 35,86 teraflop, a Blue Gene/L gyorsasága 70,72 teraflop.

Az ötszáz leggyorsabb számítógép listáját 1993 óta félévenként adja közre a világ számítástechnikai központjainak nemzetközi fóruma. Az új lista jövő héten lát napvilágot. Az amerikai energiaügyi miniszter, Spencer Abraham ugyan megerősítette, hogy a Blue Gene/L az élre tört, de a hír csak az ötszázas lista közzétételével válik hivatalossá.

Az IBM további meglepetéseket tartogat, mert az új Blue Gene/L csupán a kezdő változat. Sebessége a jövőre várt teljes változatnak mindössze az egytizede. A világ első szuperszámítógépét, a Cray–1-et 1976-ban helyezték üzembe Los Alamosban. Azóta a számítógépes sebesség a félmilliószorosára ugrott.

A Blue Gene teljes változata a Cray–1-nél ötmilliószor lesz gyorsabb. Az IBM azt reméli, hogy 2006-ra a Blue Gene a petaflopos sebességszintig is eljut. Vagyis másodpercenként ezerbillió művelet végrehajtására lesz képes.

Szómagyarázat

Egy TERAFLOP egybillió számítás elvégzését jelenti másodpercenként. A szuperszámítógépek ötszázas listáját két éve a japán földszi-mulátor vezeti 35,86 teraflopos sebességével. Ez ahhoz fogható teljesítmény, mintha a Földön minden ember ötezer számítási műveletet végezne el másodpercenként.

PETAFLOP: A teraflop ezerszerese. Egyelőre egy számítógép sem képes rá, de már nincs messze ez a teljesítmény.

FÖLDSZIMULÁTOR: A japán szuperszámítógép azért kapta ezt a nevet, mert éghajlati, időjárási és földrengési modelleket készít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!