Hírek

2004.11.29. 06:11

Az olasz front, és új könyvek

Nyolcvanhét esztendeje a monarchia egyik legnagyobb hadisikerének utózöngéivel volt tele a hazai sajtó. Caporettóról és Isonzóról szólt a Herczeg Ferenc szerkesztette Új Idők fényképanyaga is.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="351"] egy kép Caporetto-ról
[/caption]Ezerkilencszáztizenhét végén a magyar kormánypárti körök nagy örömmel fogadták az orosz békedekrétumot. A cár birodalmának kiesésétől azt várták, hogy a monarchia tehermentesíteni tudja keleti hadszínterét. Ebben az esztendőben novembertől a lövészárok-barátkozások keleten már az egész arcvonalat érintették. Fennállt a veszélye, hogy a frontok összeomlanak.

Decemberben, a breszt-litovszki béketárgyalások megkezdése után lecsendesült a keleti front. Az osztrák–magyar hadvezetőség bizakodó hangulatát jelentősen fokozta az 1917. november végi sikeres caporettói áttörés. A monarchia csapatai az olasz hadszíntéren egészen a Piave folyóig törtek előre, és ott is csak az angol és francia hadosztályok bevetésével sikerült megfékezni őket.

A bizakodás óriási volt. Jól mutatja ezt, hogy a Herczeg Ferenc szerkesztette irodalmi és művészeti hetilap is ennek szentelte képanyagát. S nemcsak akkor, hanem még hetekkel a nagy esemény után is. A másik szenzáció a Budapest melletti Pomázon megnyílt Ottokár hadi árvaház volt. A számos apróságot befogadó intézmény adományokból épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!