Hírek

2004.12.01. 00:31

Három elnök – három Ukrajna

Ukrajna három részre bomlott a kormányzására törekvő elnökök száma szerint – írják az orosz lapok.

Csák Elemér

Kucsma törvényes ukrán elnök, az önhatalmúlag felesküdött Juscsenko és a vitatott választás győzteseként kihirdetett Janukovics Ukrajnát egy délkeleti autonómiára, egy galíciai–volhíniai (nyugati) fejedelemségre és egy krími köztársaságra osztotta. Az Izvesztyija más orosz lapokkal együtt valós veszélynek ítélte az ország szétszakadását.

Oroszországban egyesek úgy gondolhatják, hogy Moszkva számára most történelmi esély kínálkozik Kelet-Ukrajna, a Krím, Abházia, Dél-Oszétia, a Dnyeszter-vidék és Fehéroroszország visszaszerzésére.
Tegnap este az ellenzék kivonult a tárgyalásokról, és kilátásba helyezte, hogy ismét blokád alá veszi a kormányzati épületeket.

„Követeljük a parlament rendkívüli ülésének öszszehívását, kérünk minden képviselőt, legyen kész a részvételre, és mozgósítsák támogatóinkat” – jelentette ki Olekszandr Zincsenko, Viktor Juscsenko kampányfőnöke. Kedd délután a parlament előtt tüntetők közül többen behatoltak a parlament épületébe a házbizottság ülése alatt.

Békés megoldást

Oroszország együtt fog működni Ukrajna bármely törvényesen megválasztott elnökével. Ezt Vlagyimir Putyin jelentette ki, amikor telefonon tárgyalt Schröder német kancellárral. Mindkét fél hangsúlyozta:

a válságot békés és törvényes úton kell megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!