Hírek

2004.11.08. 07:01

Új módszerek a vakság gyógyításában

Első ízben sikerült retinasejtek átültetésével helyreállítani egy vak asszony látását.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="292"] Megnyílt az út néhány súlyos szembetegség gyógyításához
[/caption]A két legrettegettebb szembetegség a retinitis pigmentosa (RP) és a makuladegeneráció (MD). Mindkettő gyógyíthatatlan, és világszerte sok millió ember veszíti el a látását miattuk. Magyarországon az RP-betegek száma öt-hat ezer. MD-ben a hatvanöt év felettiek egynegyede szenved idehaza és külföldön egyaránt. Az utóbbi hetekben azonban két forradalmi gyógymódról adtak hírt a tengerentúlról.

A louisville-i egyetem orvosai Kentucky államban retinasejtek átültetésével adták vissza egy RP-ben szenvedő idős asszony látását. A recehártya felső rétegéből kivett szövetdarabot egy abortusszal elvett magzat szeméből ültették át a hatvanhárom éves nő szemébe. A műtétet két és fél éve végezték, és azóta az asszony látása majdnem teljesen helyreállt.

A louisville-i orvosok most azt vizsgálják, hogy génkezelt malacok szeméből kivett retinaszövettel is sikerrel járhatnak-e. A torontói egyetem kutatói viszont azzal büszkélkedhetnek, hogy a genetika történetében először sikerült emberi recehártyából igazi őssejteket kiemelniük. Mi több, ezeket az őssejteket egynapos egerek és csirkék szemébe ültették, és az őssejtek egy hónap elteltével retinasejtekké fejlődtek, azaz beépültek a recehártyába. Ezzel megnyitották az utat az RP és az MD őssejt-beültetéses gyógyítása felé.

Szómagyarázat

RETINITIS PIGMENTOSA (festékes recehártya-gyulladás)

Örökletes szembetegség, amely idővel látótér-beszűkülést, majd teljes vakságot okoz. Fiatal felnőttkorban is előfordul.

MAKULADEGENERÁCIÓ (szemfenéki meszesedés) Az életkor előrehaladtával a recehártya központi részét, a sárgafoltot támadja meg. A fejlett országokban ez az 50 év felettiek vakságának fő oka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!