Hírek

2004.12.02. 07:04

A dzsipek élen járnak a környezetszennyezésben

A vadregényes tájak meghódítására hivatott dzsipek városi használata egyre nagyobb divat.

Tornai Szabolcs

Sokak szerint a városi terepjárókra is olyan figyelmeztető feliratokat kellene bigygyeszteni, mint a cigarettásdobozokon már megszokottak: „Súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét!”
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint a gépjárművek szén-dioxid-kibocsátása évente sok ezer ember halálának az oka Nyugaton. A éghajlati felmelegedés a WHO szerint évente százötvenezer ember életét követeli a földön. Mivel a négykerék-meghajtású dzsipek nehezebbek, mint a hagyományos autók, nagyobb motor szükséges hozzájuk és ezek jóval több légszennyező anyagot bocsátanak ki.
Egy átlagos Land Rover 389 gramm szén-dioxidot küld a levegőbe kilométerenként, egy nagy Cherokee dzsip pedig 370 grammot. Míg például egy Saab kevesebb mint kétszázat. Sokan azonban nem értenek egyet a dzsipek kipellengérezésével. Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy a tízévesnél öregebb autók jóval környezetszennyezőbbek. Továbbá a dízelmotoros járművek tízszer annyi mérgező anyagot bocsátanak ki, mint a környezetkímélő berendezéssel ellátott dzsipek.
A másik fő érv ellenük, hogy veszélyeztetik a közbiztonságot. Ráadásul a dzsipeknél az egy kilométerre lebontott halálozási arányszám magasabb, mint a hagyományos autóknál.

Autó-baleseti statisztika külföldön és itthon

Évente 1,2 millió ember veszti életét és 50 millió sérül meg autóbalesetben. Az elkövetkező húsz évben a WHO szerint ez a két szám 65 százalékkal fog emelkedni. Ami azt jelenti, hogy a karambol a harmadik fő halálozási ok lesz a földön. Idehaza tavaly összesen 1300 ember halt meg és 26 ezer sérült meg közúti balesetben. 2000 óta növekszik a közlekedési balesetben elhunytak és megsérültek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!