Hírek

2004.12.20. 00:00

Ankara ünnepli hősét

Hősként ünnepelték a brüsszeli eu-csúcsról hazatérő török kormányfőt.

Gyulay Zoltán

Recep Tayyip Erdogan szívesen fotóztatja magát a nagy példakép, Atatürk előtt. Az eredetileg Kemal pasa névre hallgató politikust azért hívják a „Törökök Atyjának” – ezt jelenti az Atatürk –, mert ő a modern Törökország megalapítója. Erdogan pedig örömmel veszi, hogy ő vonulhat be a történelembe az „európai Törökország” atyjaként. Kereken ötven esztendős: 1954-ben Kasimpasában született. Később Isztambulban tehetséges labdarúgóként tartották számon. A Boszporusz partján utcai árusként kereste meg a pénzt tanulmányaihoz. Barátai nevezték el Tayyipnak, akit a nép soraiból származó őszinte embernek tartanak. Meggyőződéséért rövid ideig börtönben is ült. Az ő kedvéért kellett az alkotmányt megváltoztatni, mert az alaptörvény szerint nem lehetett börtönviselt ember kormányfő.

A török miniszterelnök mélyen vallásos. De iszlámistának ma már nem mondja magát. Ugyanakkor felesége az első török first lady, aki hordja az iszlám fejkendőt. Négy gyermeke közül Esra nevű lánya is azért jár amerikai egyetemre, mert ott nem tiltják a vallási jelkép viselését.

Európai népszavazást

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár „abszolút értelmesnek” nevezte, hogy összeurópai népszavazást tartsanak Törökország EU-tagságáról azután, hogy az Ankarával indítandó csatlakozási tárgyalások lezárulnak. A kancellár volt az egyetlen a török csatlakozási tárgyalások megindításáról döntő EU-csúcson, aki nyíltan beszélt arról, hogy az emberi jogok kérdésében Törökországban még hiányosságok tapasztalhatók.

Stratégiai területek

Pedro Santana Lopes, a portugál miniszterelnök közölte, nem híve a népszavazás megrendezésének. „Törökország nem vitatéma Portugáliában, amely egy, más államok csatlakozása iránt nyitott, toleráns ország, és híve a multikulturalizmusnak”. A kormányfő álláspontja az, hogy Törökország belépése stratégiai jelentőségű területekre terjeszti ki az Európai Unió határait, ezáltal gazdagítja az uniót.

Kiváltságos partnerség

Nicolas Sarkozy, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) nevű francia párt elnöke szombaton megerősítette: csatlakozás helyett kiváltságos partneri viszonyt szeretne Törökországgal. „Az, hogy Törökországnak gondot okoz elismerni azt Európai Közösség egyik tagját, Ciprust, mégiscsak furcsa módja az integráció kérésének” – jelentette ki Jacques Chirac államfő pártjának elnöke, az államfői szék egyik várományosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!