Hírek

2004.12.02. 00:39

Aranyeső a találmányok olimpiáján

Szén-monoxid-mérgezést megelőző, hőre keményedő kéménybélés és tűzelhalás elleni, magyar fejlesztésű oltóanyag. Ezek voltak egy különleges „brüsszeli lóvásár” magyar kedvencei. A Magyar Feltalálók Egyesületének segítségével bemutatott találmányok nyolc arany-, hat ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek. Ez az eredmény egy olimpián sem fest rosszul.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="286"] Vedres András a Kecskeméthy Géza által készített hőre keményedő kéménybéléscsövön keresztül néz a nagyvilágba
[/caption]Minden magyar találmányt díjazott a zsűri az Euréka találmányi világkiállításon, amelyet november közepén tartottak Brüsszelben. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára, az egyesület közgyűlését megelőző díjátadáson büszkén sorolta az eredményeket.
Az Eurékán a magyar találmányok nyolc arany-, hat ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek. Az érmek közül három kiemelt aranyérem, míg további hét magyar alkotás különdíjat kapott. Vedres András szerint a kiemelkedő magyar eredmények a jövőben kérdésessé válhatnak, ha a feltalálók között nem lesz több fiatal. A főtitkár elmondta: jelenleg az egyesületnek mintegy 5600 tagja van, közülük valamivel több mint ezer az aktív feltaláló. Vedres Andrástól tudjuk, hogy jelenleg egymillió lakosra mintegy 80 találmány jut Magyarországon, míg a ’80-as évek közepén ez a szám 400 körül mozgott. Ezzel hazánk a világ „feltaláló nemzetei” között az első tízben szerepelt. A főtitkár szerint azért születik mostanában kevesebb találmány, mert a gazdaság átalakult és kisebb a találmányok iránti igény. Emellett az emberek sem érdekeltek az alkotásban, mivel azt erkölcsileg és anyagilag sem becsülik meg.
Vedres a Reggelnek elmondta a nemzetközi kiállítás egy verseny a befektetők kegyeiért. „Olyan speciális lóvásár, ahol a ló egy találmány hasznosítása”. A seregszemlén szakzsűri mond ítéletet. Az elismerést a lelemény, a jövőbeni hasznosság és a bemutatás módja határozza meg. A befektetők azonban nem a díjak alapján költik el a pénzüket. Sokszor nem is tudják egy találmány vagy fejlesztés milyen elismeréseket kapott korábban. –A műszaki találmányok legfőbb hajtóereje a szükség. Az érdek ezt elősegítheti, vagy gátolhatja – jegyezte meg Vedres.
– A brüsszeli már a hatodik idei elismerésem – meséli a kiemelt aranyérmes Kecskeméthy Géza. A speciális műanyagokkal foglalkozó, eredetileg gépészmérnök végzettségű feltaláló egyszerű kéménybélelési technológiája egyelőre külföldön sikeresebb, mint itthon. Az általa fejlesztett kéménybélés egy hőre keményedő műanyagból készül, amellyel bontás nélkül felújítható a füstelvezető. A kémény korszerűsítése pedig megóvja az embert a szén-monoxid-mérgezéstől. A probléma időszerű, hiszen nap mint nap olvashatunk tragikus híreket, szén-monoxid-mérgezésben elhunyt családokról és gyermekekről. Kecskeméthy Géza forgalmának nyolcvan százalékát külföldön bonyolítja. Fejlesztései mögött öt év kutatómunka áll. Nagy sikert aratott Oros Gyula találmánya is, amely a tűzelhalás ellen nyújt védelmet permetezéssel.

1951-től napjainkig

1951-től kezdve évről évre megrendezik a Brussels Eurekát, a kutatás és az új technológiák világkiállítását. A Magyar Feltalálók Egyesülete 1990-től minden évben részt vesz a rendezvényen. Idén 1200 találmányt mutattak be, a több mint 800 résztvevő 40 országból érkezett.

A brüsszeli seregszemlén most vettek részt először az Egyesült Államok és Dél-Afrika feltalálói.

Dr. Vedres András

1940-ben született Budapesten. Felesége Kozma Mária vegyészmérnök. 1963-ban diplomázott vegyészmérnökként. 1985-től a kémiai tudomány kandidátusa. Majd harminc évet nagy magyar gyógyszergyárak kutatólaboratóriumaiban dolgozott. Többszörös feltaláló. Számos nemzetközi elismerése van, legutóbb

a Belga Királyság Feltalálói Lovagrend tiszti fokozatával tüntették ki.

Villanófény figyelmezteti a fáradt sofőrt, nehogy beszoruljon járművével a híd alá

Osbáth Sándor és Zalai Tibor aranyérmes találmánya közlekedési baleseteket előzhet meg. Külföldi autópályacégek máris érdeklődnek iránta. Maga a találmány az autóra, vagy kamionokra vonatkozó magasságkorlátozások betartását ellenőrző fénykapu. A szerkezet egy híd, vagy egy aluljáró előtt automatikusan méri a járművek magasságát. Ha a beállított értéknél magasabbat tapasztal, még idejében feltűnő jelzéssel figyelmezteti a sofőrt. Ezzel a módszerrel megelőzhető, hogy aluljárók alá szoruljanak buszok vagy kamionok. Tervükön nyolc hónapot dolgoztak. Egy korábbi találmányuk, az aszfaltba építhető pillanatnyi sebességmérő hasznosításával kapcsolatban, már felvették a kapcsolatot

a Fővárosi Önkormányzattal.

Kuthi Zoltán ezüstérmet kapott. Olyan egészségügyi információs rendszert fejlesztett ki, amely a diagnosztikai berendezések által mért görbéket faxjelre fordítja le. Így ezek egyszerűen bevihetők a számítógépek memóriájában és onnan könynyen lekérhetők.

Szabadalmi árak

Egy találmány szabadalmaztatása garantálja a kérelmezőjének, hogy a hasznosítás jogait kizárólag ő gyakorolhatja. Az eljárás bejelentési és kutatási díja 32 ezer forint. A közzétételtől a megadásig 114 ezer forintot kell fizetni a Magyar Szabadalmi Hivatalnak. Száz oldalt meghaladó szabadalmak esetében a folyamat kezdetétől, akár 449 ezer forintot is elkérhetnek. Az oltalom fenntartásáért évente külön kell fizetni. Aki a maximális 20 éven keresztül fenn akarja tartani szabadalmát a maximum 2 175 000 forintot fizet ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!