Hírek

2004.12.31. 00:00

Hazatértek a túlélők

Kedden éjjel 23 óra 50 perckor leszállt Ferihegyen a Malév thaiföldi charterjárata ötvenkét magyar és egy lengyel utassal a fedélzetén.

Farkas Melinda

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] A Bíró család örül fiuk és unokájuk hazaérkezésének. A fiatalok az újévet is Thaiföldön ünnepelték volna.
[/caption]Bár a légitársaság előzetesen 23 órára jelezte a gép érkezését, az újságírók és a hozzátartozók már valamivel 10 óra után gyülekezni kezdenek a reptéri váróban. Aggódó nagyapák, kimerült édesanyák virággal a kezükben várják, hogy végre viszontláthassák gyermekeiket. A lányt, a fiút, aki karácsonyozni ment  Thaiföldre, hogy nyári melegben ünnepelhessen. Rémálom lett a vége.
– A fiam, a menyem és az unokám van kint. December 20-án mentek, és még az újévet is Phuketben ünnepelték volna – meséli Bíró Károlyné. Az asszony arcizmai meg-megrándulnak beszéd közben. Erőlködik, hogy visszatartsa a könnyeit. „Percekig fel sem fogtam, mi történt. Órákon át zokogtam, mire végre megcsörrent a telefonom. A fiam volt az. Egy hegy tetejére menekítették őket. A szállodát elöntötte a víz, mindenük odaveszett. De  csak az számít, hogy végre magamhoz szorítsam őket.”
Erre azonban még várni kell.
A percek múlásával egyre feszültebbek a várakozók. Centiméterről centiméterre közelítik meg az utaskijárót, mintha így közelebb juthatnának szeretteikhez. Tíz perccel éjfél előtt nyílik az utaskijáró, és kilépnek az elcsigázott utasok. A rokonok a nyakukba ugranak. Ölelik, csókolják gyermeküket, ahol érik. Van, aki hatalmas bőröndökkel tért haza, amiben csupa használhatatlan tárgy van. Elázott videokamera, vízben tocsogó laptop. Bizonyíték a biztosítónak. De olyan is akad, akinek minden vagyona a rajta lévő rövidnadrág és papucs. Csak egy dolog van, ami mindenkire  jellemző: a boldogság, a túlélők boldogsága. 

Srí Lanka az újjáépítéshez kér segítséget

Bankszámlaszám: 10918001-00000020-26770013

HVB Hungary: 1054 Budapest, Alkotmány utca 4.

Minden adományt várnak a bajbajutott ország lakosainak megsegítése érdekében. Padma Gannoruwa tiszteletbeli konzul januártól egy Srí Lanka-i falut kíván újjáépíteni magyarok segítségével.

Bíró Károly: éppen reggeliztünk, amikor betört az ár a szállodába. Percek alatt elöntötte a földszintet. Felkaptam a gyereket és rohanni kezdtem az emeletre. A tetőn vártuk, hogy csillapodjon a víz, és megkezdődjön a mentés.

Romulad Herein: óriási szerencsénk volt. Korán reggel felmentünk a hegyre, hogy gyönyörköd-jünk a kilátásban. Föntről néztem végig, ahogy a partszéli bungalónkat – benne minden vagyonunkkal – örökre elnyeli az ár.

Hánosi Zoltán: a bérelt autónkból az égvilágon semmi nem maradt. Amikor megláttam a roncsot, elsírtam magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!