Hírek

2004.12.08. 06:21

Helycserék a gazdagoknál

Magyarországon a tehetősebbek is maguknak köszönhetik vagyonukat. Az örökség már alig-alig játszik szerepet a gyarapodásban. Sokkal inkább az üzleti siker, a piacgazdaság alappillére.

Bán Károly

A Manager Magazin összeállítása ugyan kevés kapaszkodót nyújt ahhoz, hogy megfejtsük például miként gyarapodott a lista élére ugró iparmágnás vagyona 18 milliárd forinttal. Ezért a számokat fogadjuk fenntartással. Az sem nyilvánvaló, hogy a vagyon a családi széfben lapul-e, bankszámlán pihen, netán a cégben van. Hisz igazi, legalább részben nyilvános adatokra legfeljebb ott lelni. Ráadásul a gazdagságnak ez a mérete már kozmikus. Az 50 milliárdos vagyonért éppenséggel 29 550 évig dolgozhat egy mai magyar átlagkereső, de költenie nem szabad.

A megfoghatatlanság ellenére izgalmas kérdés: az örök nyugtalanság, a kockázatvállalás a gazdagodás igazi titka, avagy a megfontoltság? Van példa erre is, arra is. A Magyar Hírlap szerinti tavalyi lista negyedik helyéről az idén élre ugró Széles Gábor már-már az adóhivatal figyelmét felkeltően gyarapodott, de közszereplésein látszik, nyugodtan hajtja álomra a fejét. A szintén jelentősen, 13 milliárd forinttal vagyonosodó Csányi Sándor pedig mintha sportot űzne a cégvásárlásból. Nyilván hihetetlen érzék kell ehhez, amihez nyúl, a keze alatt arannyá válik. Talán ez lehet a siker igazi titka: a jó érzék. Meg persze sok minden más.

1. Széles Gábor 50 milliárd Ft (Tavaly 4., 32 milliárddal)

A Videoton Holding és a Műszertechnika feje. Előbbi különösen szépen fialt, tavaly 10,6 milliárd nyereséggel zárt. Nem bocsátkozik kalandor cégvásárlásokba. Saját felségterületén már csak a távlati tervekbe szól bele. A hétköznapokon a gyáriparosok és a műszaki értelmiségiek szervezetét vezeti. Az írószövetséget patronálja.

1. Demján Sándor 50 milliárd Ft (Tavaly 2., 45 milliárddal)

Élete és a vére maga a kockázat. A Skálától indult, s ma már a térség legismertebb üzletembere. A TriGránit regionális multivá fejlődött. Pest után Pozsonyban is meghódította a lakosságot a West End City Center. Katowicében a püspök áldotta meg a pláza építési területét. A Prima Primissima díjra tíz év alatt 2 milliárdot áldoz.

3. Várszegi Gábor 40 milliárd Ft (Tavaly 1., 46 milliárddal)

A Gemini egykori basszusgitárosa Amerikában alapozta meg vagyonát. A rendszerváltás után megvásárolta a Fotexet, s szédületes üzleti karriert csinált. Az Ofotért, a Keravill, az Ajka Kristály, a Domus, mind-mind a Fotexé lett. Később még azt is megengedhette magának, hogy a futballba is fektessen. Abból kiszállt, de nem emiatt bukott.

4. Leisztinger Tamás 37 milliárd Ft (Tavaly 3., 35 milliárddal)

Az Arago-birodalom első embere nevéhez fűződik az év üzlete, a BÉT eladása. Tán innen a vagyongyarapodás. Az üzleti életben igen aktív, megvásárolja a Forrás Rt. többségét. Eladta az Antenna Hungária 10 százalékos részvénycsomagját. Övé a Pick többsége. Elad három nagy céget. Ettől még az idén 10 milliárdos bevételt remél.

5. Csányi Sándor 30 milliárd Ft (Tavaly 9., 17 milliárddal)

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója ma már kiterjedt magánvállalkozó is. Megkapta az Ernst & Young Év üzletembere díját, ami az üzleti élet Oscarja. Vezetése alatt a legnagyobb magyar pénzintézet olyan fejlődésre volt képes, amelyre példa nincs az egész régióban. Nevét viseli a villányi pincészet, van tej- és húsipari vállalkozása is.

6. Veres Tibor 30 milliárd Ft (Tavaly 5., 30 milliárddal)

A Wallis-csoport elnöke. A cég túljutott a Hajdú-Bét csődjén, ez 10 milliárdos bukást hozott a cégnek. A magánholding pillére, a Wallis Ingatlan Rt. fennállása legjobb eredményét érte el. Kiválóan teljesített a Graboplast is, amely Közép-Európa legnagyobb lakásbelső burkolatokat gyártó vállalta lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!