Hírek

2004.12.09. 06:24

Megtermékenyítés férfi nélkül

Angol tudósok olyan bámulatos módszert fejlesztettek ki, amellyel ondósejt nélkül meg lehet termékenyíteni a petesejtet. Az új eljárás az őssejtek előállításának erkölcsi kételyektől mentes módszerévé válhat.

Tornai Szabolcs

Az új módszer lényege, hogy egy különleges enzimet kell alkalmazni, hogy a petesejt megkezdje osztódását. Az angol kutatók szerint bizonyos férfiak azért nemzőképtelenek, mert a spermájukban túl kevés található ebből az enzimből. A csodaenzim tudományos neve PLC-zéta, de a kutatók maguk közt az élet szikrájának hívják.
Az életszikrával kezelt petesejt négy-öt napig osztódik, eljutva a hólyagcsíra állapotba. Mivel az efféle előembrió híjával van az apai kromoszómáknak, sosem fejlődhet magzattá. Ezzel szemben őssejtek már kiemelhetők belőle. Ezért az új eljárás az őssejtek előállításának erkölcsi aggályoktól mentes módszerévé válhat.
Jelenleg számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy hólyagcsírát hozzon létre őssejtek kinyerése érdekében. Eddig különféle vegyületekkel vagy egyszerű szurkálással próbálkoztak a tudósok. Most, hogy sikerült elkülöníteni egy enzimet, amely kulcsszerepet játszik a petesejt osztódásában, elvileg számos lehetőség nyílt meg.
Elképzelhető az is, hogy az új módszerrel szükségtelenné válik idegen sperma alkalmazása azoknál a pároknál, amelyeknél a férfi nemzőképtelen. Persze csak az olyan esetekben, amikor a férfi azért nem képes a nemzésre, mert a magjából hiányzik a PLC-zéta enzim.
Legtöbb tudós elismerését fejezte ki az eredmény iránt. Egyesek egyenesen forradalminak minősítették a kísérletet. Hiszen eddig nem volt példa arra, hogy egy biológiai építőkővel osztódásra bírják a petesejtet.
Némelyek azonban kételyeiket fejezték ki a felfedezéssel szemben. Egyrészt nem biztos, hogy az efféle hólyagcsírából kinyert őssejteket nem támadja meg a fogadó szervezet immunrendszere.
Másrészt nincs kizárva, hogy csak kevés páron segíthet a felfedezés. Harmadrészt további kutatások fogják eldönteni, hogy valóban járható-e az új út. Egyes nők pedig a módszer esetleges sikerétől tartanak. Mert ha az eljárás beválik, a petesejtek iránti hatalmas igény a női nem kizsákmányolását eredményezheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!