Hírek

2004.12.13. 00:00

Sopront nézte a magyarság

Nyolcvanhárom esztendővel ezelőtt az egész ország lázban égett. Mindenki a másnap megrendezendő soproni népszavazás eredményét latolgatta. A siker a nemzet megmaradását, a bukás az újabb tragédiát jelképezte.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A szavazást felügyelő olasz járőrök a soproni Rákóczi utcában néztek mérgesen a kamerába
[/caption]Nyolcvanhárom évvel ezelőtt, 1921. december 13-án megcsonkított hazánk Sopronra figyelt. Egy nap múlva kezdődött az a népszavazás-sorozat, amely az egyetlen, a nagyhatalmak egyetértésével történt területi revíziónk volt. Mint december tizenhatodikára kiderült, a Sopronban és közvetlen környékén lakók több mint hatvanöt százaléka Magyarországot választotta.

A Monarchia összeomlását követően Nyugat-Magyarország szerencsésen elkerülte a megszállást. A vetekedő fiatal államok ugyanis nem tudtak megegyezni, kié legyen e terület. A budapesti politikai vezetés ügyesen manőverezett, így megőrizte a terület egységét.

December 14-én maga a város, 15-én Brennbergbánya, míg egy nap múlva Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos és környékének lakossága járult az urnákhoz. Az Antant Tábornoki Bizottságának szabályzata előírta, szavazati jogot csak azok az 1921. január 1-je óta állandó soproni lakóhellyel rendelkezők kaptak, kik betöltötték 21. életévüket. A várost nyolc körzetre osztották. Minden szavazó egy 1921. november 25-én keltezett, a városi tanács aláírásával és a bizottság francia körbélyegzőjével ellátott igazolványt kapott. Ennek ellenében a voksoláskor két színes lapot adott a bizottság. A kék hazánkat, a sárga a szomszédot jelentette. Ha valaki Magyarország mellett döntött, úgy épen tette a borítékba a kék kartont, és eltépte a sárgát. Az előbbi vékony papírból, míg a másik vastag kartonból készült.

Az osztrák sógorok jó része ma is úgy véli, ekkor vesztették el Burgenland fővárosát. Mi több, akadnak olyanok, akik máig egyenesen soproni bűntettről beszélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!