Hírek

2004.12.07. 06:32

Támogatás feltételekkel

BAMA

Két héttel a török EU-csatlakozási tárgyalások kezdését meghatározó uniós döntés előtt a török parlament újabb „EU-konform” törvényt hagyott jóvá a hét végén. Az új büntetőeljárási törvény részletesen szabályozza a bírósági eljárásokat, a bírák, az ügyészek és az ügyvédek feladatait, és rendelkezik olyan ügyekről is, mint a rendőrségi házkutatás vagy a telefonlehallgatás.

Több erőteljes feltételhez, köztük a török EU-tagságról döntő franciaországi népszavazás lehetővé tételéhez kötné a francia elnök a tárgyalások megkezdését. Ragaszkodni fog ahhoz, hogy a csatlakozási tárgyalások 2005 második fele előtt ne kezdődjenek meg. Ennek célja az, hogy a török uniós tagság ügyében folyó vita ne nyomja el az EU-alkotmányról várhatóan júniusig megtartandó franciaországi népszavazást. Jacques Chirac munkatársai szerint egyébként a francia elnök továbbra is elkötelezett támogatója Törökország EU-felvételének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!