Hírek

2005.01.12. 00:00

Egy négyzetméteres munka

Minimális közterületen dolgoznak, ezért nem kell engedélyt kérniük. Senki sem rendszabályozhatja meg őket. Még nem született a tevékenységre vonatkozó rendelet.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A papírfecnik osztása reggeltől estig tart. Nem zavarja a fiatalokat, hogy tél van-e, vagy nyár
[/caption]Szórólap a postaládában, a földön, az utcán, az aluljáróban. Mindenhol. Bosszúságot főként akkor okoznak, ha a terjesztőik a metrókijáratnál sorakoznak fel. Gond akkor van, ha egyszerre tizen rohamoznak az akciós bútort, nyelviskolát, autós tanfolyamot hirdető fecnikkel.
– Többször megkérik a munkatársaim a szórólaposztókat, hogy ne az átmenő forgalom útjában álljanak. Előfordul, hogy ez nem elég, de többhöz nincs joguk  – mondja Garamszegi Andrea,  a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője. Egy négyzetméternél kisebb közterület foglaláshoz ugyanis nem szükséges engedély. Annak ellenére, hogy ez szinte minden tömegközlekedőt érintő probléma,  a főváros városrendészeti bizottsága még nem vizsgálta az ügyet.  A testület elnöke kész megfontolni az ésszerű javaslatokat.
– Turisztikai és városképvédelmi szempontból sem előnyösek  a nemkívánatos reklámhordozók – hangsúlyozza Danielisz Béla. Szálka Miklós, a városrendészeti bizottság tagja maga is gyakran ütközik szórólapterjesztőkbe. Szerinte ez is kereskedelmi tevékenység, amelyet szabályozni kell. Azt ígéri, hogy a bizottság következő ülésén előterjeszti  a problémát.

Nem könnyű foglalkozás a szórólapozás

A terjesztők általában öt órát dolgoznak egy helyben állva, napi 1500-2000 forintért. A munkaidő alatt a rövid pihenőidő betartását gyakran ellenőrzik. Flóris József terjesztő elmondta, hogy naponta átlagosan 3000 darab szórólapot kell szétosztaniuk. Ha előbb elfogynak a kiadványok, akkor sem mehetnek el korábban. A kijelölt aluljáróban kell kivárniuk a „műszak” végét. Ezt a munkát sokszor diákmunkaként kínálják az ügynökségek, de idősebbeket is alkalmaznak. Szerződést azonban szinte soha nem kínálnak.

Van, akit nem zavarnak, más inkább tiltaná

Szabó János eladó: Nagyon zavarnak a szórólapterjesztők, főként ha erőszakosan viselkednek. Előfordult, hogy utánam jöttek az aluljáróba is. Szerintem el kellene különíteni egy meghatározott helyet a számukra.

Tímári Judit tanuló: Engem általában nem zavarnak. Néhány szórólapot el is veszek, mert tudom milyen rossz osztogatni. Én is csináltam, igaz csak egyszer. Nincs sok értelmük. A legtöbb ember azonnal eldobja a papírokat.

Apágyi Józsefné kereskedő: Ha jól elhelyezkednének az aluljárókban, akkor még hasznos is lehetne a szórólapozás. Engem a fiam miatt a nyelvtanfolyamokról szóló lapok érdekelnek. Sokszor azonban elállják az utat.

Tóth Tímea -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!