Hírek

2005.01.04. 06:25

Érezték az állatok a veszélyt?

Srí Lankán több tízezer ember lelte halálát a szökőár következtében, de egyetlen elhullott állatot sem találtak. Tehát az állatok előre megérezték a veszélyt, és idejében biztonságba húzódtak. Az egész világot bejárta ez a szenzációs hír.

Tornai Szabolcs

Pár nappal a délkelet-ázsiai katasztrófa első napja után Srí Lanka vadvédelmi szakemberei tovább dagasztottak egy ősrégi legendát. Arról számoltak be, hogy a szigeten és főként az ország nemzeti parkjában egyetlen állat sem pusztult el. Az eset szinte csodaszámba megy. Hiszen több mint huszonnégyezer ember lelte halálát a szigetet is sújtó szökőár következtében.
A Yala Nemzeti Park a sziget délkeleti részén található, Tissamaharama közelében, és elefántjairól meg leopárdjairól nevezetes. Igazgatóhelyettese, H. D. Ratnayake a következőket nyilatkozta: „Nincsenek elhullott elefántok, még nyúltetemre sem bukkantunk. Azt hiszem, az állatok a hatodik érzékükkel előre észlelik a katasztrófákat.” A feltételezést több szakember is alátámasztotta, és a hír bejárta a világot.
Újból megerősítést nyert az a közkeletű nézet, miszerint számos vadállat még a legenyhébb földrengéseket is megérzi. Akár különleges képességüknél fogva, akár azért, mert érzékszerveik jóval kifinomultabbak az ember érzékszerveinél. Számos beszámoló szerint katasztrófák előtt az állatok kimásznak a föld felszínére, a rágcsálók öszszevissza szaladgálnak, és a nagyobb állatok is furcsán viselkednek.
Ezzel szemben Csányi Vilmos óvatosságra int az efféle híreket illetően. Az etológus lapunknak elmondta, semmiféle bizonyíték nincsen az állatok ilyetén különleges ösztönére vonatkozóan. Mivel sem laboratóriumban, sem kísérleti körülmények között nem vizsgálható, az állítólagos jelenség a tudomány és az áltudomány határán billeg.
– Úgy vélem, a feltételezés mögött egy emberi vágy húzódik meg. Az, hogy akár állatok segítségével, de sikerüljön pontosan előre jelezni a természeti csapásokat. A Srí Lanka-i hír ezért is kaphatott szárnyra és válhatott népszerűvé az egész világon.

Varázslatos képességek

Az ókori rómaiak a baglyot tekintették a katasztrófák előhírnökének. A modern korban a földrengések állati előrejelzéséről több elmélet is született. Arra jöttek rá, hogy földrengéskor gázok törnek fel és ezeket érzik meg az állatok. Egy másik elmélet szerint földrengéskor

a levegőben lévő természetes vízpára elektromossággal telítődik, és az állatok ettől elbódul-nak. De ha a vízpára nem töltődik fel elektromossággal, az állatok nem jelzik előre a bajt. Mint például a legutóbbi víz alatti földrengéskor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!