Hírek

2005.01.17. 06:54

Magyar tanítójától gyerekként hallott rólunk Ove Fredheim

A Pannon GSM norvég vezérigazgatója hosszú távú fejlesztésekben és megoldásokban gondolkodik. A magyar mobilpiac második legnagyobb cégét igazi nagyvállalattá szeretné alakítani a következő években.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Pannon GSM vezérigazgatója első mobiltelefonját 1987-ben vásárolta. Az akkumulátora három kilót nyomott.
[/caption]A Pannon GSM Távközlési Rt. 1993 novemberében írta alá az engedélyezési szerződését. 1994 márciusában kezdett szolgáltatni, Budapesten 2000 novemberétől, az egész országban pedig 2001 márciusától. A társaság 13 kapcsolóközponttal és több mint 1700 bázisállomással rendelkezik. 2003. évi árbevétele 170 milliárd forint volt, az adózás előtti eredménye 28 milliárd.

Jelenleg közel ezerötszázan állnak a Pannon GSM alkalmazásában. A vállalat részvényeinek 2002 óta százszázalékos tulajdonosa a norvég Telenor Mobile. A Pannon GSM előfizetőinek száma 2004. III. negyedévében 2 788 000 fő volt.

– Hol vitorlázik szívesen?
– Sok helyen megfordultam már, mindegyiknek megvan a maga szépsége. A déli vizeken a meleg nyújt élvezetet. Északon a nyári éjszakákat szeretem.

– Megértem, hogy időnként nyugalomra vágyik. A telekommunikáció pörgős terület.
– Tizenhárom éve vagyok az üzletágban, mobilos vonalon hét éve. A mobilágazat ma a világ leggyorsabban fejlődő iparága.

– Akárcsak a djuice, nem?
– A djuice reklámhadjárata nem sokkal Magyarországra érkezésem előtt indult. Az eredményeiért viszont már én felelek. 
– Ön dolgozott Malajziában és Ukrajnában is. Nálunk járt már korábban is?
– Csak látogatóban. Alaposan nem ismertem az országot. Az egyik általános iskolai tanárom viszont magyar volt. Három évig tanított. Lőrincz Lászlónak hívták. Állandóan a futballról beszélt. A 70-es évek elején jártunk, amikor a magyaroknak még igen erős csapatuk volt.

– Mára talán bennünket, magyarokat is megismert.
– Fél évig ismerkedtem a céggel 2003 októberétől, mielőtt az ügyvezető igazgatója lettem. Ha az emberekkel beszélgetek, különösen az idősebbekkel, azt hallom tőlük, hogy sok mindent sikerült elérniük.

– Mióta van mobiltelefonja?
– Az első készülékem egy autótelefon volt, 1987-ben. Nem volt igazi mobil, de ki tudtam venni a kocsiból. Csak az akkumulátor három kilót nyomott.

– Nálunk akkor még a vonalas telefon is kincs volt.
– Harminc éve a nagymamám  az előszobában tartotta a készülékét. Ott elég hideg volt ahhoz, hogy tíz másodpercnél többet biztosan nem beszéltél. Drágának tartotta a telefont. Mára a mobiltelefonok életünk részévé váltak. A Pannon GSM a magyar embereket, cégeket szolgálja. A mi feladatunk, hogy kommunikálni tudjanak egymással és megoldhassák üzleti kihívásaikat.  

Névjegy: Ove Fredheim (42)

Tanulmányok: oslói vezetőképző főiskola (1985), norvég menedzserképző főiskola (1997).

Pályafutás: Nor Sales – menedzser (1985–89)

Compaq Computer – értékesítési igazgató (1989–1992)

TBK/Telenor Handel – menedzser (1992–95)

Telenor Privat – értékesítési igazgató (1995–97)

Zeta Media – marketingigazgató (1998–99)

Kyivstar GSM (Ukrajna), alelnök és marketingigazgató (1999–2001)

Telenor Mobile - vezető alelnök (2001–2003)

Digi Telecom (Malajzia) – üzemi bizottsági tag (2001–2002)

Kyivstar GSM (Ukrajna) – vezérigazgató-helyettes (2003)

Pannon GSM – vezérigazgató-helyettes (2003. október), vezérigazgató (2004. április)

Család: nős, egy lány édesapja.

Autó: márkaválasztásával hű maradt Skandináviához, egy Volvo 80-assal jár. Szeret motorozni is. Egy Yamaha chopper tulajdonosa.

Sport: a vitorlázás mellett túrázni szeret még. Békét és nyugalmat talál a hegyek között sétálva.

Utazás: nyáron legtöbbször természetesen vitorlázni megy. Szabadsága ideje alatt két hetet tölt a vizeken, a fennmaradó időt családja többi tagjának kívánsága szerint tölti.

Hobbi: vitorlázás, vitorlázás és vitorlázás. Egyik barátjával közösen egy igazi versenyvitorlás tulajdonosa. Úgynevezett off-shore viadalokon szoktak rajthoz állni. A tengerek mellett néha magyar vizeken is hajózik.

Különleges szolgáltatás

Az SMS-csomag szolgáltatással a Pannon GSM hálózatán belül 10 000, más belföldi mobil- és vezetékes hálózatokba pedig 500 SMS küldhető különdíj nélkül. A szolgáltatás havidíja 3200 Ft. A djuice 30 naponta csak egyszer rendelhető meg. A fel nem használt SMS-ek nem vihetők át a következő számlázási időszakra.

Szótár

SMS= Short Message Service

Rövid szöveges üzenet.

MMS = Multimedia Messaging Service

Kombinált, szöveg, hang, kép és videoüzenet.

WAP = Wireless Application Protocol

Mobiltelefonon elérhető internetszolgáltatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!