Hírek

2005.01.28. 00:00

Rice hivatalba lépett

Az amerikai szenátus szerdán megerősítette Condoleezza Rice külügyminiszteri kinevezését.

Gyulay Z.

Rice az első afroamerikai nő ebben a fontos kormányzati tisztségben. Az első női külügyminiszter Madeleine Albright volt, az első afroamerikai külügyminiszter pedig a most távozó Colin Powell. Rice csütörtök reggel megkezdte tevékenységét új posztján.

A keddi és szerdai vitában több demokrata párti szenátor éles hangnemben bírálta a jelöltet, valamint Bush elnököt. Eszerint az iraki háború előtt eltúlozták a bagdadi rendszer keltette fenyegetést, félrevezették a kongresszust az iraki tömegpusztító fegyverekről készített jelentéssel, és most sem szólnak őszintén a jelenlegi súlyos helyzetről. Többen is felidézték azt a kijelentést, amely szerint nem szabad megvárni, amíg gombafelhő lesz az iraki nukleáris fegyverkezési törekvések egyértelmű bizonyítéka.

Magyar jókívánságok az új külügyminiszternek

Somogyi Ferenc gratulált Condoleezza Rice kinevezéséhez. Megerősítette Magyarország elkötelezettségét a terrorizmus visszaszorítása és a demokrácia terjesztése érdekében kifejtett nemzetközi erőfeszítések mellett, továbbá reményének adott hangot, hogy az elkövetkező időszak kedvező lehetőséget ad az Európa és Amerika közötti együttműködés mélyítésére.

 

Gyulay Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!