Hírek

2005.02.22. 07:35

A félszocpol mindenkinek jár

Három hete életbe lépett egy új jogszabály, ami szerint a használt lakások vásárlóit is megilleti a félszocpol. Erről a bankok nem tudnak.

Bán Károly

Pedig két gyereknél már 1,2, háromnál 1,9 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásról van szó. Egy 37 éves atkári asszony, H. Róbertné nagyon megörült a lehetőségnek, hisz két gyermeke után 1,2 millió forinttal olcsóbban tudnák megvásárolni a kiszemelt lakást. Három pénzintézetet keresett fel Gyöngyösön, ám mérhetetlen csalódottsággal távozott az OTP, a Budapest Bank és a Raiffeisen fiókjából is. Egyik helyen sem hallottak a félszocpolról. G. B. Ildikó az MKB mátraaljai bankfiókjánál érdeklődött telefonon, de azt a választ kapta, hogy csak a 35 éven aluliaknak jár a félszocpol.

Murányi Lászlónak, aki budapesti lakos egy pesti bankfiók ügyintézője egyenesen azt mondta: „uram, önt átverték, felejtse el ezt a butaságot”. Vajas István, szintén budapesti lakos a lánya miatt telefonált, aki 39 éves, szintén két gyermeke van, s épp az az 1,2 millió forint hibádzik, hogy meg tudják vásárolni a megálmodott otthont. – Annyira megörültünk ennek a lehetőségnek – mesélte –, de aztán amikor telefonon jelentkeztünk több banknál is, gyorsan lehűtöttek bennünket.

Flitz Péter, az Országos Lakás és Építési Hivatal szakmai főtanácsadója szerint a bankok figyelmét annyira lekötötte a Fészekrakó program, hogy a lakáscélú állami támogatásokról szóló 2001-es jogszabály módosítására, amely szintén február elsején lépett hatályba, senki nem figyelt oda. Ez tartalmazza, hogy a félszocpol nem csak a fészekrakóknak jár. Vagyis nem csak a 35 éveseké a világ. Hanem minden magyar állampolgárnak, aki használt lakást vesz vagy azt bővíti, korszerűsíti, sőt mozgássérültként akadálymentesíti, s ehhez hitelt igényel. Feltéve persze, hogy korábban még nem vette igénybe a szociálpolitikai támogatást, hisz ez az életben csak egyszer jár. 

Hasonlóképp a feledés homályában maradt, hogy a közalkalmazottak is igénybe vehetik a félszocpolt. Ráadásul ők állami kezességvállalás mellett, önrész nélkül, illetve ebbe beszámít a gyermekek után járó félszocpol is.

Cikkünk nyomán meg tudják venni a kiszemelt lakást

Múlt pénteki cikkünkben ismertettük, hogy a félszocpolt nem csak a fészekrakók vehetik igénybe. Azóta folyamatosan csöng a telefon a szerkesztőségben, hisz a bankok nem tudnak erről. Tóthné Nagy Andrea vidéken élő unokatestvérének igyekezett segíteni a fővárosban. „Azt hittem, leesek a székről, amikor felhívtam a CIB Bankot, aztán meg a Citibankot. Az egyik ügyintéző azt mondta, ez csak a háromgyermekeseknek jár, a másik pedig azt, hogy csak 35 év alattiak kaphatnak félszocpolt. Még aznap elszomorítottam az unokanővéremet, biztosan a Reggel írta rosszul. A szerkesztőségben tudtam meg, hogy nem. Az unokatestvérem sírt örömében, amikor hétfőn este felhívtam, s megmondtam a jó hírt. Így már meg tudják venni a lakást. De ez már biztos, hogy biztos?”

Bán Károly -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!