Hírek

2005.02.23. 00:00

A gazdaharag napja Pesten

Háziborral, sonkával, kolbásszal és persze lilahagymával vezették le egész na-pos zötykölődésüket a Budapestre érkezett gazdák. Tegnap a Parlament előtt tüntettek, ma pedig a kormánnyal tárgyalnak.

Körmendi Gábor–Izing Antal

Éjfél az erőgépek parkolójában, a Felvonulási téren. Fűthető sátrak, fapriccsekkel. A „fólia alatt”  asztaltársaság. Miközben a korábban érkezők már szállásaikon elemzik a napot, egy háromfős somogyi csapat úgy dönt, inkább virrasztanak. Házibor, szóda, kenyér, lilahagyma és házisonka kerül az asztalukra.

A legbeszédesebb Botos Sándor (51), Siófokról. Néhány éve hitelből vett 15 hektár földet (nyögi a részleteket). Két MTZ típusú traktora van, az ifjabb 25, az idősebb 28 éves. Két hete vezették be hozzá az internetet, amelynek használatára főiskolás fia tanítgatja. – Nemcsak a pénz, hanem az igazságérzet miatt is jöttem. Megalázó, hogy azt mondják rólunk, nem vagyunk képesek kitölteni az EU-támogatást igénylő lapot, mikor a kormány ki sem fizeti ami jár nekünk – mesélte lapunknak Botos gazda. A kedd hajnali piknikhangulat után, a Kossuth téri tüntetésen már erősödik a gazdaharag.

Kórusban kiabálják: „Vesszen Gyurcsány!”, „Németh Imre mondjon le!”. Jelszó a Belarusz traktoron: „Németh, Magda, Benedek, hazudtatok eleget!” Ezalatt a tüntetők átadják követeléseiket. A levél átvételekor az agrártárca politikai államtitkára, Pásztohy András tárgyalásokra hívta a gazdák megbízottait szerdán három órára.

Kilincses téeszbuszok parkolnak a kormányzati negyedben. Van, aki hazamegy velük, van, aki marad. Sátrakban, munkásszállókon, kollégiumokban szállnak meg. Sok budapesti szállást ajánlott fel az otthonában. Gazdafeleségek főznek férjeikre. Viszszaindulunk. Egy kalapos ember a minisztérium tetejére mutat: „Onnan lőttek 56-ban, Petike.” A fiú bólogat. Mellettük villogó nemzetiszínű kitűző az árus asztalán. Elemes. Főleg esti rendezvényekre ajánlják hétszázért. Egy felirat a térről: „Budapest veletek van! Nem kell a mérgezett, génezett külföldi szemét!”

Lepsényi faluféltés, kesergés hajnali fél háromkor

Terchel István (51) lepsényi gazdálkodó 5,5 millió forint hitelállománnyal küzd, 110 hektáron gazdálkodik. Van egy tízéves MTZ 55-ös traktorja. Tavaly mázsánként 300 forintot bukott a búzán és 500-at a sörárpán. Pénze elfogyott, a csőd szélén áll. – A falu termelésre, tenyésztésre és értékesítésre épült település. Mostanság csupán két tehéntartó gazda van a faluban, tíz évvel ezelőtt még negyven család élt a tejből. De nem kell a multinak a falusi tej, így meghalt az ágazat – kesergett István gazda.

Traktorral jöttek

A gazdák nem hajlandók eredmény nélkül távozni a gazdatüntetésről – mondta a megmozdulás főszónoka, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke a nagygyűlésen. Emlékeztetett arra, hogy a gazdák és képviselőik tisztességesen tárgyalni, megállapodni jöttek Budapestre. Ha erre nincs lehetőség, úgy a Felvonulási téren álló, mintegy 900 traktor csak előőrsnek tekinthető. – Nem mi tettünk, hanem mi kaptunk ígéretet, hogy a támogatás 80 százalékát 2004-ben kifizetik – firtatta Jakab az agrárkormányzat felelősségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!