Hírek

2005.02.18. 00:00

A halhatatlanság tablettája meggátolhatja az öregedést

Orosz kutatók megtalálták a halhatatlanság titkát. De ha nem is, arra mindenképp rájöttek, miként lehet lassítani az öregedést, és hogyan hosszabbítható meg az élet.

Csák Elemér

A Galapagos szigetén élő óriási teknősök esetenként elérik az ötszáz éves életkort. Miért ne lehetne meghosszabbítani az emberi életet? A kérdés régóta foglalkoztatja az emberiséget. Orosz tudósok most közel jutottak ahhoz, hogy megfejtsék a halhatatlanság titkát. Vlagyimir Szkulacsev akadémikus szerint nem azért öregszünk, mert elhasználódik a szervezetünk. Szerinte testünk be van programozva önmaga elpusztítására.

A szervezetben van egy óra, amely számolja az éveket. A kutatók feltételezése szerint ezek az időmérő sejtek az agy mélyén rejtőznek – a köztiagy alsó részében, a hipotalamuszban. Ezek adnak parancsot az öregedésre. Ennek az utasításnak engedelmeskedve a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a máj a véráramon keresztül túladagolja a hormonokat. A támadást a sejtek energiaközpontjai igyekeznek visszaverni és aktív oxigént bocsátanak ki. A sejteknek ezek a buborékok mérget jelentenek, amely megöli a DNS-molekulát. Vagyis: a sejt megöli önmagát, és az ember öregedni kezd.

Amennyiben az elmélet igaz, magától adódik a következtetés: elég, ha ifjúkorban az ember bevesz egy olyan tablettát, amely képes megkötni a veszélyes oxigént. Ebben az esetben a DNS-molekula védve lesz, s az ember több száz éves kort ér el.

Szkulacsev professzor szerint a szer olyan bajok megelőzésére adhat lehetőséget, mint az infarktus, a cukorbaj, a rák és az AIDS. Szkulacsev laboratóriuma, a moszkvai Belozerszkij Fizikokémiai Kutatóintézet már több éve tudósít a külföldi szaklapokban sejtkutatási részeredményeiről. A tudóscsoport azonban most jutott el odáig, hogy levédeti a szuper-antioxidáns szert, az SCQ-t. A bonyolult szerves molekulákat már mesterségesen előállították, de emberen még nem próbálták ki. A kutatásokra egy orosz üzletember 120 ezer dollárt adott a Vesztyi Nyegyelji című lap szerint. „Fő törekvésünk az, hogy választási lehetőséget adjunk az embernek élet és a halál között” – nyilatkozta Szkulacsev akadémikus.

Túlnépesedik a Föld?

Ha az élet meghosszabbítható, a Földre iszonyatos túlnépesedés vár. Csakhogy felmerül a kérdés: mi lesz azokkal, akik több száz évig élnek? Andrej Gyesznyickij, az orosz Bibliafordítási Intézet kandidátusa úgy véli: a nekünk kimért éveinkkel kell jól gazdálkodnunk. Grigorij Cshartisvili író másként vélekedik: „Képzeljük el az öregséget, ami egy helyesen végigélt pálya után következik. Az ember gyenge, de nem kínozzák fájdalmas betegségek. Biztonságban van. Gyermekei hálája és a környezet tisztelete övezi. Ez elég szép és természetes befejezése az életnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!