Hírek

2005.02.19. 00:49

Bagdadi bombák

Három merényletet követtek el tegnap Bagdadban a legnagyobb síita vallási ünnepen. Az erőszakos cselekményeknek csaknem harmincan estek áldozatul, több tucat ember megsebesült. Az első merényletben egy férfi robbanóanyaggal teli övvel a derekán röpítette magát és áldozatait levegőbe. Az akciót az iraki főváros al-Hádimain mecseténél hajtották végre. A mecset imámja véradók azonnali segítségét kérte a sebesültek ellátásához.

T. A.

Alig egy órával később újabb robbanás következett be. Bagdad egyik síita negyedben, az Ali al-Bajaa mecset belsejében a hívők éppen a pénteki nagy imádságra készültek.

A harmadik robbantásos merénylet három iraki, köztük egy gyermek életét oltotta ki, további öten megsebesültek. Az öngyilkos merénylő okozta robbanás a többségében síiták lakta as-Sula városrész egyik kávézójában történt.

A terrorcselekményeket a Huszein imám halálára emlékező ásúra első napján követték el. A tavalyi ünnep csúcspontján összesen több mint 170-en vesztették életüket a Bagdadban és Kerbelában elkövetett pokolgépes merényletekben. Vezető síita és szunnita személyiségek egyaránt nyugalomra szólítottak fel. „A terrorista cselekedetek nem tántorítanak el attól, hogy a szabadságot válasszuk a zsarnokság és az elnyomás után. A testvériség, az együttműködés és az egység útját választjuk” – állt a síita Dava párt nyilatkozatában.

Hamarosan magyar kiképzők indulnak Irakba

Elbúcsúztatták a NATO iraki kiképzőmissziójának törzsbeosztásaiba kerülő 16 magyar katonát a Honvédelmi Minisztériumban. A tiszteket és tiszthelyetteseket a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban készítették fel, s ez a munka Nápolyban folytatódik. A tervek szerint 2-3 hét múlva utaznak Bagdadba. Juhász Ferenc a búcsúztatáskor beszélt az Iraknak felajánlott páncélosokról is. „A NATO szakértői megfelelő állapotúnak találta a 77, a hadrendből kivont T–72-es harckocsit” – mondta a honvédelmi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!