Hírek

2005.02.03. 08:08

Ezeréves kisváros a Dunakanyarban

Az egykori legjelentősebb kulturális központ ma székesegyházáról és az egyetlen magyarországi diadalívéről híres.

Nagy Vajda Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="255"] A település egyik fő látványossága a diadalív, amelyet Mária Terézia látogatásának évfordulója alkalmából tavaly újítottak fel. Pereházi Andrea és Teasdale Róbert kedvelt beszélgetőhelye a híres építmény.
[/caption]A középkori város fejlődését az ország egyik legtekintélyesebb egyházmegyéjének a megteremtése segítette elő. Az első tíz püspökség közül az egyiket Szent István Vácon alapította a magyar államiság kezdetén. Géza, László és Ottó herceg innen indult 1074-ben a mogyoródi csatába, ahol legyőzték Salamon királyt, és elhárították a német függőséget. I. Géza királyunk ide temetkezett. Szent László, Imre, Zsigmond, Mátyás és Mária Terézia is felkereste a várost. Vácról, mint városról először 1075-ben a garamszentbenedeki apátság oklevelében esik szó.

A feudalizmus virágkorában, a 14. században a közeli Visegrád fővárosi rangja jótékonyan befolyásolta fejlődését. Fénykorát Báthory Miklós püspök korában élte az ezernégyszázas évek végén. A mohácsi csata után a Dunakanyar jelentős városai közül 1544-ben, tehát utolsónak esett el Vác. A 17. századtól a település újra a fejlődés útját járta. A belváros mai barokk arculatát a kor egyházi vezetői – a püspöki rangú Althan testvérek, Esterházy Károly és Migazzi Kristóf – alapozták meg. Az ipari fejlődés idején 1846-ban ide futott be az ország első gőzüzemű vasútja.

A Duna-parti település számokban

TERÜLET: 34 951 km2

Lakások száma: 13 374 db

LAKÓK

SZÁMA: 35 000 fő

FÉRFIAK: 17 047 fő

NŐK: 17 904 fő

FELSŐFOKÚ DIPLOMÁSOK: 3768 db

(2001-es adatok)

Tóth Árpád alpolgármester:

– Két hete választották meg alpolgármesternek. Hogy érzi magát?

– Még ismerkedek az irodámmal. Korábban a gazdasági

bizottság tagja voltam, és az összeférhetetlenségi kérdésekkel foglalkoztam az önkormányzatnál.

– Költségvetésük egytizedét szánják fejlesztésekre idén. Mire fordítják?

– Befejeződik a városi kórház építése, tervezzük egy tüdőgondozó létesítését, és a váci levéltár kialakítását. Műfüves pályát telepítünk a Szérűskertbe. Felújítjuk az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskolát.

– Mire lehet büszke ez a szép történelmi város?

– Bővelkedik a barokk jegyeket viselő gyönyörű épületekben.

– Mivel nincs megelégedve?

– Az úthálózat állapotával. Tovább folytatjuk idén a járdák,

a terek és a parkok átépítését.

Városukról mondják

Dr. Beer Miklós (62) püspök: Tavaly ideköltözött a katolikus főiskola. A több tízezer diákot idevonzó oktatási intézmény olyan feltételeket teremt a település fejlődésének, amire 250 éve vártunk. Újra szellemi központtá válhat. A középkorban az ország egyik legrangosabb városa volt. Történelmi adottságai jobb sorsra teszik méltóvá.

Pető Tibor (25) sportoló: Budapesti ismerőseim, ha meglátogatnak, mindig csodálkoznak, hogy itt szinte mindenki köszön egymásnak. Nekem éppen ez az összetartás tetszik benne. Örültem annak, hogy megújult 2004-ben a Posta Park. Remélem, hogy akárcsak más városokban, itt is hamarosan megkezdődik a főtér felújítása.

Zomborka Nóra (26) anya: Születésem óta itt élek. Nagyon kedves számomra eza hely. Hangulatos nyáron a Duna-parton sétálni. Örömmel tapasztaltam, hogy felújították a legtöbb játszóteret. Meg vagyok elégedve a közbiztonsággal és a tisztasággal is. Vácon egészséges környezetben nevelhetem három kisgyermekemet.

Szőke Zsolt (21) autószerelő: Szépek a lányok. A város jobban is odafigyelhetne a fiatalokra. Nincsenek kulturált kávéházak, ahol találkozni lehet a barátokkal. Azt hallottam, hogy a Vörös házat átalakítják, és szórakozóközpontot is létesítenek itt. Örülnék neki. Nemrég jártam a börtönépület környékén, és láttam, hogy szépen felújították a diadalívet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!