Hírek

2005.02.10. 00:00

Hat héten belül döntenek

Lausanne-ban a Nemzetközi Sportbíróság (CAS) tegnap befejezte Annus Adrián meghallgatását. Az olimpiai bajnoki címétől megfosztott kalapácsvető ügyében hat héten belül dönt a testület.

Malonyai Péter

Kedden egész nap, tegnap délelőtt pedig három órán át hallgatta meg Annus Adriánt a Nemzetközi Sportbíróság háromtagú tanácsa Lausanne-ban, a Hotel de la Paix-ben. A tárgyalásról kiszivárgott információk szerint az athéni olimpiai bajnoki címétől megfosztott kalapácsvetőt „csak” a doppingszabályok megsértésével vádolják (nem vetette magát alá a vizsgálatnak), csalással nem. Korábban ugyanis Annust azzal is meggyanúsították, hogy nem a saját vizeletmintáját adta át vizsgálatra.

A sportoló beadványában pontokba szedve igyekezett bizonyítani, miért tartja elfogadhatatlannak a NOB aranyérmét viszszavonó döntését. A védekezés kulcsa: nem kapott szabályszerű értesítést arról, hogy újabb vizsgálatnak kell alávetnie magát.

A tanúk közül Schmitt Pál MOB-elnök egy órán át válaszolt a kérdésekre, Molnár Zoltán MOB-igazgató meghallgatása kétszer annyi ideig tartott. Egyikük se pillanthatott bele a jegyzeteibe, azonnal és tömören kellett válaszolniuk. Mérei Lászlót, a magyar szövetség főtitkárát is meghallgatták, mert ő engedélyezte, hogy Annus elhagyja az olimpiai falut.

Hogy az érveket és az ellenérveket miként minősítette a testület, arra hat héten belül derül fény. A tág időhatárba – a hozzáértők szerint – az is belefér, hogy már a héten megszületik a határozat, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, Annust és az atlétikai szövetséget egyaránt kötelezi majd.

Ma megkezdik Fazekas Róbert meghallgatását, az elégtelen mintaadás miatt az olimpiáról kizárt diszkoszvető tárgyalása pénteken ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!