Hírek

2005.02.12. 00:00

Közösen az erőszak ellen

Ötezer tüntetőre számítanak ma a bajor fővárosban. A müncheni rendőrség átfogó tervet dolgozott ki a biztonságpolitikai konferencia védelmére.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="313"] Irakban naponta többször is robbantanak. Pénteken Bakúbában tizenhárom embert ölt meg egy autóbomba.
[/caption]Bár a „Béke és párbeszéd” elnevezésű fórum érdemi eszmecseréit csak ma tartják, a rendezvény tegnapi nyitó napja sem nélkülözte az izgalmakat. Hajszál híján elmaradt a vendéglátó német államfő szereplése, ám egészségi állapota időközben sokat javult. Horst Köhler a gazdasági fejlődés és a biztonság öszszefüggéseit taglalta.
A fórum mintegy 240 résztvevője főként a Közel- és Közép-Kelet problémáival, illetve az ENSZ jövőbeli szerepével foglalkozik. A vitán nagy figyelmet szentelnek az észak-koreai atomfegyverkezésnek és az európai–amerikai közeledésnek. A német kancellár lázzal járó megfázással küszködik, ezért lemondták programjait. Gerhard Schröder gondolatait Peter Struck védelmi miniszter ismerteti.
Nagy várakozás előzi meg Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, valamint az amerikai védelmi miniszter szombat délutáni fejtegetését is.

Villámlátogatás

Tegnap az észak-iraki Mo-szulba látogatott az amerikai védelmi miniszter. Donald Rumsfeld személyesen akart köszönetet mondani az amerikai katonáknak az iraki

választások biztosításáért.

A politikus felkeresett egy tábori kórházat, ahol sebesült amerikai katonákat tüntetett ki. Rumsfeld iraki útja után döntött úgy, hogy mégis Münchenbe utazik.

Furcsa ítélet egy terroristabarát ügyvédnő esetében

Bűnösnek találtak az esküdtek egy amerikai ügyvédnőt terrorizmus támogatásának vádjában. A 65 éves Lynne Stewart „üzeneteket csempészett ki a börtönből”, amelyeket egyiptomi ügyfele, egy iszlám szélsőséges intézett a rács mögül hazai híveihez. Omar Abdel Rahmant 1996-ban életfogytiglani börtönre ítélték, mert összeesküvést szőtt több amerikai épület és híd elpusztítására. Steward

ártatlannak vallotta magát. „Sosem értettem egyet a Rah-man által hirdetett szent háborúval” – mondta. A vád szerint azonban az ügyvédnő felhívta a Reuters kairói tudósítóját, és beolvasta neki a sejk nyilatkozatát. Rahman ebben kifejtette: nem támogatja az Iszlám Csoport és az egyiptomi kormány közötti tűzszünetet, amely a külföldi turisták elleni luxori terrortámadás óta volt érvényben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!