Hírek

2005.02.22. 00:00

Már vadászik ránk a betegség A és B vírusa

Az egész országban jelen van az influenzavírus – közölte Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója hétfőn az MTI kérdésére.

Stépán Balázs

Egyelőre csak szórványosan fordul elő az influenza A és B vírusa az országban. A járvány kitörése azon múlik, hol vannak fogékony személyek nagy számban, akik megbetegszenek, s ezt követően pillanatok alatt elterjed a betegség.
November óta figyelőszolgálat működik, a háziorvosok jelentik az ÁNTSZ-nek a megbetegedéseket. Emellett a háziorvosok mintát is küldenek. Óvodai, iskolai, kollégiumi közösségekben szintén figyelik az influenzaszerű megbetegedéseket. Ha bárhol felbukkanna a járvány, azt kötelező jelenteni – mondta a főigazgató. A vírusra különösen fogékonyak lehetnek a hatvan évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők. Az influenza magas lázzal, rossz általános állapottal, izomgyengeséggel jár. A hurutos tünetek már a szövődményt jelzik.
Melles Márta közölte: november eleje óta több mint egymillióan kaptak védőoltást. Fontos, hogy a hatvan évnél idősebbek és a rizikócsoportba tartozók beoltassák magukat. A korosabbaknak ajánlják a tüdőgyulladás elleni oltást is, amelyet ötévente kell kapniuk.

az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója hétfőn az MTI kérdésére. Stépán Balázs -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!