Hírek

2005.03.01. 00:00

Napenergiában látják a jövőt

Balaton Balázs

A főváros több intézményét 2010-ig napkollektorokkal szerelik fel. Ez egyrészt uniós elvárás, másrészt takarékosság is egyben. Aki járt már Európa déli országainak egyikében, tudhatja: ott nagy divat a napelem. A lakóházak, panziók és szállodák is alkalmazzák. Hiszen lent, délen a meseszép égen kicsit többet süt a nap, mint nálunk. Az ősztől tavaszig szürke, ködös Kárpát-medencében biztos, hogy nem lesznek olyan hatékonyak a kollektorok, mint Görög- vagy Olaszországban. Egy négyzetméter kollektor nettó százezer forint. Százmilliókat takaríthatnak meg az új módszerrel – állítják a szakemberek. Azt, hogy mennyi idő alatt, még megbecsülni sem tudják!
Megértem az illetékeseket, hiszen az unió előírja a költségvetési intézmények 3,6 százalékának felszerelését. De kicsit más a helyzet a szintén uniós Spanyolországban, mint mondjuk Dániában vagy nálunk. A napsütéses órák száma eltér. Portugáliában évente átlagosan 3000, Magyarországon ugyanez 1900 óra. Nem kis különbség. Valószerűtlen, hogy ugyanolyan hatékony lesz a napkollektor nálunk is, de azért szurkolunk.
Mindannyian a Nappal vagyunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!