Hírek

2005.02.09. 00:00

Öcsi bácsi tanácsait követve

Négy perce volt a pályán Machos Ferenc, amikor 25 méterről parádés gólt lőtt a zseniális Lev Jasinnak

Malonyai Péter

A pálya középső részén, kicsit az egykori jobbösszekötő helyén kapta a labdát Machos. Vezetgette egy keveset, s amikor úgy huszonöt méterre lehetett a kaputól, ellőtte.
– Jól hangzana, ha azt mondhatnám, hogy fölnéztem a lövés előtt – mondja –, de nem így történt. Inkább éreztem, mint láttam a kaput, de a lövés jól sikerült, erős volt, kemény, így a labda hulló falevélként érkezett a kapu felé. Jasin kinnállt az ötösön, ezért mögötte a hálóba csapódhatott.
Machos rengeteg szép gólt lőtt pályafutása alatt, mégis a legtöbben erre a góljára emlékeznek. Hiszen Jasinnak gólt lőni több volt hétköznapi dicsőségnél. Legyen elegendő annyi, hogy a moszkvai mérkőzés esztendejében a szovjet kapusé lett az európai Aranylabda, méghozzá
a milánói futballzseni, Gianni Rivera előtt lett első
a szavazáson.
A moszkvai gól történetéhez tartozik még, hogy Puskás Öcsinek is szerepe van benne.
– Öcsinek okkal volt a mániája, hogy csak az erős, pontos lövéseknek van értelmük – magyarázza Machos. – Azt mondta, ha harmincról nem tudsz erősen lőni, menj közelebb, ha huszonötről sem, araszolj tovább előre. A labda pedig menjen kapura, mert ha nem gól, kipattanhat, és jövünk mi… És tényleg jöttek, ha kellett ő, Kocsis, Czibor meg a többiek, mindig jó helyen voltak a pályán.
A moszkvai mérkőzést meg is nyerhette volna a magyar válogatott, hiszen a lefújás előtt Machos megindult a jobboldalon, beadott, Albert pazarul perdítette tovább a labdát az ötösről, ám az kipattant a kapufáról.
Az emlékezetes gól után Machos már csak egyszer volt válogatott, két héttel később, Belgrádban (0-2) lehetett hasznára utoljára a nemzeti tizenegynek.

Machos Ferenc

Született: 1932. június 30. Klubjai: Tatabánya (1947–52), Szegedi Honvéd (1953), Bp. Honvéd (1954–59), Vasas (1960–65). sikerei: KK-győzelem (1961–62, 1965), bajnoki cím (1955, 1956, 1960–61).

válogatott mérk./gól: 28/12

Moszkva, 1963. 09. 22.

Szovjetunió–Magyaro. 1-1.

Lenin-stadion, 85 ezer néző, vezette: Lartola (finn). Szovjetunió: Jasin – Dubinszkij, Susz-tyikov, Krutyikov – Voronyin, Seszternyov – Csiszlenko (Met-reveli, 46.), V. Ivanov, Malofe-jev, Logofet, Huszainov.

Magyarország: Szentmihályi – Novák, Mészöly, Sárosi – Nagy I., Nógrádi – Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi dr (Machos, 72.). Gólok: V. Ivanov (69.), Machos (76.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!