Hírek

2005.02.11. 05:57

Parlagon áll a sportközpont

Befejezésre és hasznosításra vár a nyolc éve több milliárd forintért félig felépült Lágymányosi Egyetemi Sportközpont.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="296"] Lázár Antal műegyetemi dékán, építész-tervező a félig kész lágymányosi tüskés csarnok előtt
[/caption]Lezárt kerítés veszi körül a lágymányosi új egyetemi városrész félkész épületét. A távolról sündisznóra emlékeztető csarnok és a mellé tervezett létesítmények kiváló sportolási lehetőséget kínálnának a műegyetem több mint húszezer hallgatójának. Alkalmas lenne versenysportra, országos és nemzetközi rendezvényekre is – mondja Molnár Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

– A sportközpont nem egyetemi beruházás, hanem állami tulajdon. Eddig több mint ötmilliárd forintot költöttek rá. Még egyszer ennyit kellene ráfordítani, hogy használható legyen fedett uszodájával és szabadtéri sportpályáival együtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sportminiszter korában ígéretet tett a kérdés megoldására. Várjuk, hogy történjék az ügyben valami – fűzte hozzá.

Felépült a szabadtéri sportpályák sora, a sportcsarnok teljes tartószerkezete, külső burkolata, a belső gépészet és a válaszfalazás egy része – tudtuk meg Lázár Antal egyetemi tanártól, a sportközpont tervezőjétől. Készek az uszoda alapjai is. Utak, rendezett zöld területek és az energiaellátás is kiépült. A föld alatt pedig csaknem 200 gépkocsi befogadására alkalmas mélygarázs van. Nyolc éve az építkezést leállították, állagmegóvás nem történik. 

Szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy a 2006-os úszó Eb helyszínének át lehetne alakítani. Így nem kellene a sokat vitatott Margit-szigeti helyszínen fákat kivágni.

Még az idén befejeznék

Szeretnénk, ha még ebben az évben megoldás születne a félbemaradt beruházás befejezésére, uszodával együtt. Ennek érdekében nem szakadt meg az egyeztetésünk az Oktatási Minisztériummal és az érintett egyetemekkel. Akár egy hónapon belül meghirdethetjük az előpályázatot, hogy a legelőnyösebb ajánlatot fogadhassuk el – vázolta a biztató kilátásokat Görözdi György miniszteri biztos a Nemzeti Sporthivatal nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!