Hírek

2005.02.04. 09:11

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb…?

Még a szép nők sem mindig néznek szívesen tükörbe. Nem mindig azt látják viszont benne, amit szeretnének.

Matula Judit

Sokan egyenesen azt állítják, hogy léteznek kifejezetten gonosz tükrök is, amelyek minden ráncot, minden szeplőt „felnagyítanak”. Pedig még nem is találkoztak a legújabb találmánynyal, a digitális tükörrel. Ennek segítségével francia tudósok kegyetlenül leleplezik majd, hogy fogunk kinézni évek múlva, ha nem vigyázunk magunkra.

A tükör, persze mai korunknak megfelelően, nem más, mint egy képernyő. Több kamerát és egy különleges képfeldolgozó programmal ellátott számítógépet csatlakoztatnak hozzá. A felszerelést, amelynek mintadarabját nyárig szeretnék elkészíteni, betelepítik az önkéntes jelentkező lakásába. Ettől kezdve a kamerák az illető minden lépését követik. Megfigyelik, menynyit heverészik az ágyban, mennyit mozog, hányszor nyitja ki a hűtő ajtaját, mit eszik, mit iszik. A számítógép eközben kérdéseket is feltesz, amelyekre a kísérleti alanynak válaszolnia kell. A rögzített képek és adatok alapján a rendszer kiszámítja, hogy az illető hány kilót fog felszedni, majd megmutatja az eredményt.

Állítólag a legkegyetlenebb az a program, amelyik az arcvonások várható változását szimulálja. Túl gyakran nyúlsz a pohár után? Máris sápad, felpüffed, petyhüdtebbé válik a bőr. Elmélyülnek a szem alatti fekete karikák, szaporodnak a ráncok, kiülnek ábrázatodra a sokéves általános kedélyállapot nyomai. Egyelőre szerencsére csak a képernyőn. A feltalálók azt mondják: öt, tíz, tizenöt évvel öregebb énünk megmutatásával az egészségesebb életmódra szeretnének bennünket szoktatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!