Hírek

2005.03.10. 00:00

Gondatlanul gazdálkodtak

A főváros revizorainak tegnap elkészült jelentése szerint a János kórház közel egymilliárdos hiányának kialakulásában megállapítható a vezetők felelőssége. Ugyanis gondatlanul bántak az önkormányzati vagyonnal.

Zsidai Péter

A több százmilliós hiány miatt tavaly októbertől önkormányzati csődbiztos vezeti az intézményt. A pénzügyi ellenőrzés januárban indult, miután az egészségügyi bizottság fegyelmivel elbocsátotta Nagy Péter Pál főigazgatót. Az ellenőrzést azért rendelték el, hogy a bizottság eldöntse, tesz-e büntetőfeljelen-tést Nagy ellen.
Többek között kifogásolták a kórház és a Nádor Rendszerház Rt. között létrejött 162 milliós szerződést. Tavaly áprilisban ugyanis úgy írták alá, hogy a kórház vezetése tudatában volt rohamos eladósodásával. Írásbeli megállapodás nélkül további 18 és fél milliót fizettek szerződésen kívüli szolgáltatásokért. A revizorok szerint a kórháznak nem volt szüksége ekkora menynyiségben a Nádor informatikai fejlesztéseire.
A Prodia Rt.-nek laboratóriumait és eszközeit adta bérbe a kórház. A 2002-től bérelt ingatlanok és eszközök díjáról azonban csak két és fél évvel később állítottak ki számlát, eltekintve a kérhető kamatoktól. A vizsgálat szerint ezzel súlyosan sértették a kórház vagyonvédelmének érdekeit. Azt is kifogásolták, hogy a kórház számára túl hosszú távra és előnytelenül állapították meg a bérleti díjat.

Moskovits Péter, a fővárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának az elnöke úgy véli: nem a főigazgatóval, hanem a kórház jövőjével kellene foglalkozni. Erről azonban hónapok óta hiába kérnek információt az illetékes ügyosztálytól, bizottságtól és városvezetéstől.

Nagy Péter Pál egyes informá- ciók szerint a Prodiánál talált új állásra. Azt követően, hogy januárban egy hétig a MÁV Kórház igazgatójaként dolgozott. E rövid idő alatt ott is szerződést köztött a Prodiával. A kórház tulajdonosa, a Gazdasági Minisztérium az őt kinevező Magyari László címzetes államtitkárral együtt eltávolította. A Prodiát telefonon kerestük, de elérhetetlen.

Szolnoki Andrea javasolta Nagy Péter Pál húszmilliós jutalmát. Az egészségügyi főpolgármester-helyettes szerint egyébként a kórház rendelkezik hosszú távú tervvel. – A főváros egészségügyi koncepciójában regionális vezető kórházként működik tovább. Erről Moskovits Péternek is tudna kellene – mondta lapunknak.

Zsidai Péter Moskovits Péter, a fővárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának az elnöke úgy véli: nem a főigazgatóval, hanem a kórház jövőjével kellene foglalkozni. Erről azonban hónapok óta hiába kérnek információt az illetékes ügyosztálytól, bizottságtól és városvezetéstől. Nagy Péter Pál egyes informá- ciók szerint a Prodiánál talált új állásra. Azt követően, hogy januárban egy hétig a MÁV Kórház igazgatójaként dolgozott. E rövid idő alatt ott is szerződést köztött a Prodiával. A kórház tulajdonosa, a Gazdasági Minisztérium az őt kinevező Magyari László címzetes államtitkárral együtt eltávolította. A Prodiát telefonon kerestük, de elérhetetlen. Szolnoki Andrea javasolta Nagy Péter Pál húszmilliós jutalmát. Az egészségügyi főpolgármester-helyettes szerint egyébként a kórház rendelkezik hosszú távú tervvel. – A főváros egészségügyi koncepciójában regionális vezető kórházként működik tovább. Erről Moskovits Péternek is tudna kellene – mondta lapunknak. -->

Ezek is érdekelhetik