Hírek

2005.04.22. 00:00

Divat a tetőtérben lakni

A tetőtéri otthonok árai ma már magasabbak, mint a használt lakásoké. Budapesten átlagosan 295 ezer, a vidéki nagyvárosokban 265 ezer forintos négyzetméteráron kínálják ezeket.

Bordi Regina

[caption id="" align="alignleft" width="248"] A bankok kedvező hiteleket kínálnak azoknak, akik tetőteret építenek be. A félszocpolt is igénybe lehet venni.
[/caption]A tetőszerkezetek hasznosításának legújabb divatja a tetőtér-beépítés. Különösen előnyös és leginkább gazdaságos módszer ez azoknál az ingatlanoknál, ahol a tetőszerkezet állapota amúgy is felújítást igényelne. Hiszen ennek költségei a beépített tetőtér értékesítéséből haszonnal fedezhetők. A tetőtérben lévő lakások viszonylag könnyen értékesíthetők és országszerte egyre többen keresik.

Sikerüket piacképes áraiknak és a jobb helykihasználási lehetőségeknek köszönhetik. A bankok igen jó hitellehetőséget kínálnak ezekre a beépítésekre. A szociálpolitikai támogatást is igénybe vehetjük, ha legalább egy lakószobával, 12 négyzetméterrel bővítjük otthonunkat. Pontosabban a félszocpolt, amely 35 éves korig egy gyermek után is kérhető, 35 éves kor felett pedig két gyermek után.

A tetőtéri lakások különösen a belvárosi nyüzsgést kedvelők számára nyújtanak jó lehetőséget. Az állami kamattámogatásos hitelt éppúgy ígénybe tudjuk venni, mint ha új lakást építenénk vagy vásárolnánk. A helykihasználást figyelembe véve pedig egyáltalán nem mindegy, hogy egy plusz helyiségért galériát fizetünk meg, avagy teljes négyzetméterárat számolnak fel nekünk. Természetesen az sem mellékes, hogy egy tetőtéri kuckó sokkal világosabb, s a legtöbbjükhöz már panorámás tetőterasz is tartozik, ami igazán hangulatossá varázsolja otthonunkat. Az építtetőknek is jó megoldás egy ilyen vállalkozásba belevágni, mivel a foghíjtelkek árai a csillagos egekbe szöktek. A padlástér beépítésével nem csupán hatalmas költséget takarítanak meg, hanem javítják a városképet is a tetőért cserébe elvállalt házfelújításokkal.

Sajnos nem futja minden háznak korszerűsítésre a közös költségből, pedig milyen jó is lenne, ha minden házban akadna egy lift, ami megkönnyítené az idősebb korosztálynak a magasabb emeletekre a feljutást. Nemrégiben a rossz szigeteléstől féltek az emberek, de a fejlődő technikáknak köszönhetően megoldódtak ezek a problémák is. A pénztárcánkból adódó lehetőségeket figyelembe véve, ha
a használt lakások áraihoz mérjük a tetőtérben kialakított otthonokét, akkor rögtön feltesszük a kérdést, miért is válasszunk használt ingatlant rosszabb hitellel. Hisz szinte ugyanazon áron már egy új, jobb hitelfeltételekkel megvásárolható tetőtéri lakás bebútorozásához is hozzákezdhetünk. Budapesten átlagosan 295, vidéken 265-270 ezerbe kerül a tetőtér négyzetmétere.

Nyertesek a lakók

A tetőtér-beépítéssel a legtöbbet a lakó nyerhet. Szakértők számításai szerint ugyanis egy 80 négyzetméteres hasznos alapterületű padlástér teljes értékű lakássá alakítása 40 százalékkal kevesebbe kerül, mint egy ezzel azonos alapterületű földszintes családi ház felépítése. A számítások persze csak az építészeti, a gépészeti és a villanyszerelési munkákat tartalmazzák, a telek, a padlástér vételi árát nem. A szerkezetkész árak mesések. (bk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!