Hírek

2005.04.19. 00:00

Legyen vendég itthon!

Akár hét végi pihenésre, akár nyaralásra készül valaki, érdemes megismerkednie az itthoni ajánlatokkal.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="284"] Nálunk a legtöbben rokoni vagy baráti látogatás céljából utaznak el hét végére. Képünkön Pécs belvárosa.
[/caption]Beteltek a hazai szállodák, aki nem foglalt időben helyet, lemaradt – hallhattuk az elmúlt hetekben, az ünnepnapokkal megnövelt, hosszabb hétvégék után. Évről évre többen választják pihenésként a belföldi turizmust. És már nem csak a nyári főidényben! A háztartások kétharmadában ugyanis évente legalább egyszer egy családtag legalább egy éjszakát távol tölt el otthonától. 1997-ben ez az arány még csak harmadennyi volt.

Az otthon maradás oka azonban nem változott: elsősorban anyagi, illetve egészségügyi szempontok és az időhiány. A magyarok utazási szokásai, bár közelítenek a fejlett uniós országok lakóinak szokásaihoz, azért még mások. Külföldön sokkal gyakoribb a hétvégi üdülés és a gyógyüdülés, nálunk ezek hátrébb sorolódnak, a rokoni látogatások mögé. A közhittel ellentétben a legtöbben nem hazai tengerünket keresik fel, ez utóbbi csak a második a sorban. Inkább Budapestet és a szomszédos megyéket.

Az a tény, hogy szállodáink belföldi vendégeinek száma 1990 óta emelkedik, jórészt a kínálat növekedésének köszönhető. A szállodák és a köréjük szerveződő létesítmények fiataloknak, nagycsaládosoknak, sportot kedvelőknek, idősebbeknek, fogyni vágyóknak egyaránt kialakítanak a sajátos igényeknek megfelelő, egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat. Akár hét végi pihenésre, akár már a nyári nyaralásra készül valaki, érdemes alaposan megismerkednie az ajánlatokkal. Ugyanis mind árban, mind a szolgáltatás tartalmában igen nagyok a különbségek. Ami biztos: akár 7-8 ezer forintból két ember két éjszakai szállást foglalva már kellemesen pihenhet. De persze nem nehéz elkölteni több száz ezer forintot sem.

Adómentes üdülési csekk

Az a munkáltató, aki üdülési csekkel támogatja dolgozóját, mindössze az 5 százalékos kezelési költséget kell, hogy megfizesse. Mivel minden egyéb, a jövedelmet terhelő adótól és járuléktól mentesül, mondjuk egy 57 ezer forintos üdülési csekk 59 850 forintba kerül. Míg bérként ugyanez az összeg, adókkal és járulékokkal 111 086 forint lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!