Hírek

2005.04.16. 10:45

Népszerű lett a shaolin kung-fu

Hét végén hatalmas közönségsikerrel rendezte meg első shaolin kung-fu versenyét a Magyar Chan Wu Szövetség. Az őszi országos bajnokság elődöntőjének számító viadalon 200 sportoló lépett küzdőtérre a kínai harcművészet négy kategóriájában.

Hegyi Á.

Még a főszervező Szász Jánost is meglepte, hogy a rendezvény gyakorlatilag már az első alkalommal kinőtte a BM kiképzőközpontját. Így már szinte biztos, hogy az októberi országos döntőt a Nemzeti Sportcsarnokban rendezik meg. A kétnapos hét végi viadalon az indulók nemek, súlycsoportok és stílusok szerint 70 kategóriában indultak harcba a helyezésekért. A hagyományos, shao-lin kung-fu irányzat mellett szigorú, egységes szabályok közé szorított változata, a wushu is bemutatkozott. Szintén a küzdelmeket színesítette a leginkább a thai-bokszra hasonlító Sanda.

A küzdelmek során a felnőttek full contact (teljes erővel bevitt ütések), míg a fiatalabbak light contact (félerős ütések) szabályok szerint mérkőztek. Kung-fu-versenyről nem hiányozhatnak a látványos formagyakorlatok, esetünkben a tai chi – puszta kezes, fegyveres, egyéni és a felettébb látványos csoportos változata.

A harcosok az olimpián is megmutatnák, mit tudnak

Kína a Kung-Fu hazája, Peking pedig a következő, 2008-as nyári olimpia házigazdája. Nem meglepő hát, ha a kínaiak teljes gőzzel lobbiznak azért, hogy az ősi harcművészet modern változata, a wushu bekerüljön programba. Egyelőre megelégednek azzal, ha bemutató sportág lesz 2-3 kategóriában.

A minden mester által a saját képére formálható kung-fu versenysport változata, a wushu az 1950-es években született meg. Szigorú, változtathatatlanul egységes szabályait a Kínai Népköztársaság sportminisztériuma hagyta jóvá. A világszerte egységes szabályok megkönnyítik a wushu olimpiára vezető útját.

A minden mester által a saját képére formálható kung-fu versenysport változata, a wushu az 1950-es években született meg. Szigorú, változtathatatlanul egységes szabályait a Kínai Népköztársaság sportminisztériuma hagyta jóvá. A világszerte egységes szabályok megkönnyítik a wushu olimpiára vezető útját. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!