Hírek

2005.04.27. 06:32

Perre mennek a lakók az Andrássyn

Rados V.

Felháborodtak az Andrássy út 19. számú ház lakói. Pert fontolgatnak. – Légypiszok sem vagyunk mi az uraknak – kesereg dr. Pintér Judit, az egyik bérlő. – Igenis megilletett volna minket az elővásárlási jog. De az önkormányzat eladott bennünket egy kft.-nek. Minket meg sem kérdeztek. A tizenkilenc lakásos bérház ugyanis műemlék. – A műemlékvédelem nem tiltotta meg, hogy mi vegyük meg a lakásokat – folytatja dr. Pintér. – A házat ráadásul már 1993-ban albetétekre osztva jegyezte be a földhivatal.

Fürst György alpolgármester csodálkozik. – Nem értem, miért egy évvel az eladás után kapnak a fejükhöz – érvel. – Egyébként a Budapesti Vagyonátadó Bizottság döntött úgy annak idején, hogy műemléket nem lehet lakásonként eladni. Pontosan azért, hogy olyan tulajdonos kezében legyen, akinek van pénze felújítani és karbantartani. A Loeven Kft. ilyen cég. Hogy a bérlők esetleg társaságot alakíthattak volna, és így a lakóközösség lehetett volna a tulajdonos? – Utólag mindenki okos – mondja az alpolgármester. – Miért nem jutott ez eszükbe az elmúlt tizenöt év alatt?

Pénz nélkül nehéz

A műemlékvédelemnek nincs beleszólása abba, hogy az önkormányzat kinek adja el a tulajdonában lévő épületeket – tudtuk meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban. A budapesti mintegy 1500 műemlék-ház tíz százaléka egyébként pusztulásra van ítélve. Nincs pénz felújításra. A megoldást az állami támogatás jelentené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!