Hírek

2005.04.23. 07:32

Rodeó bika nélkül, vadvízen

Vadvízekben nem bővelkedő hazánkban ezen a hétvégén már a hatodik rodeókajak-bajnokságot rendezik meg Hungarodeó néven.

Hegyi Áron

Immár hatodik éve ünneplik a találékonyság diadalát a magyar vadvizesek, midőn a Sajó egyik pontján megrendezik az országos rodeókajak-bajnokságot. Tudniillik ez egy igazi vadvízi sport, amelyhez elengedhetetlen egy hömpölygő folyó, jókora hullámok vagy egy formás henger. Nos, Magyarországon egyikből sincs igazán sok, ezért a Hungarodeó szervezői csináltak maguknak. Miskolc közelében a Sajó egy megfelelő pontján hozták létre azt a hengert, amelynek segítségével a kajakosok hajóikban ülve a legkelképesztőbb mutatványokat tudják végrehajtani.

A rodeó a vadvízi kajakozás legkülönlegesebb válfaja, amely rendkívül sok gyakorlást és tökéletes technikai tudást igényel. A kajakosok speciális hajókkal szállnak szembe a folyón (természetes vagy mesterséges úton) kialakult hengerrel, amely szinte beszippantja a kajakost, aki így a sodrással szemben evezve tudja bemutatni produkcióját. A rodeózás nem veszélytelen, a tanulásba belefogni is 1-2 éves vadvízi múlttal ajánlott. Minimális követelmény az eszkimóforduló (a víz alá került kajakos lapátja és törzse segítségével fordítja vissza hajóját) készségszintű alkalmazása és a remek erőnlét.

A sportág előnye, hogy nem muszáj miatta a világ végére utazni. A 2003-as világbajnokságot például Graz belvárosában rendezték, a Mur folyón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!