Hírek

2005.04.11. 00:00

Több százezren a temetésen

Száztizenegy esztendeje mindenki Kossuth Lajos temetéséről beszélt. A budapesti gyászszertartáson több százezer ember vett részt.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="179"] A temetési menet az Erzsébet körút és a Kerepesi út találkozását is érintette. Jól látható a hatalmas tömeg.
[/caption]Az 1848-49-es események vezéralakja külföldre menekülése után hosszú ideig járta a világot, mielőtt 1861-ben Olaszországban letelepedett. A politikus a kiegyezést követően visszavonult, ám ennek ellenére sok szálon tartotta a kapcsolatot híveivel és politikai ellenfeleivel. Így többek közt nyílt levelet írt Deákhoz, amelyben óvta a nemzetet, hogy osztozzék a Habsburg-hatalommal az elnyomott népek feletti uralomban. A távolból folyamatosan buzdította barátait a nemzeti érdekek következetesebb védelmére, a demokratikus törekvések támogatására. Kossuth 1865 után – néhány esztendős kitérőktől eltekintve – Turinban (Torino) élt. 1889-ben a magyar kormány által életbe léptetett intézkedés folytán elvesztette állampolgárságát. A hír széles körű felháborodást váltott ki. Lázadás gyanánt városok és községek hoszszú sora választotta díszpolgárává. Halála mély megdöbbenést és őszinte gyászt váltott ki a nemzetből. Kossuth Lajos budapesti temetése 1894. április másodikán tömeges, több százezer embert megmozdító rendezvény volt.

Lázin Miklós András A temetési menet az Erzsébet körút és a Kerepesi út találkozását is érintette. Jól látható a hatalmas tömeg. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!