Hírek

2005.05.04. 00:00

Csányi veszi meg a gyulai húscéget?

Az utóbbi évek legnagyobb átalakulása következtében háromszereplősre szűkülhet a hazai húsipar. A legnagyobb befektető mostanában Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Először borpincészetet vásárolt, majd figyelme az élelmiszeripar felé fordult.

Bak M.

A magyarországi húsiparban zajló jelentős tőkekoncentráció következő felvásárlási áldozatának ígérkezik a Gyulai Húskombinát Rt. Tavalyi bevételei alapján a negyedik-ötödik szereplője a piacnak, de piacvesztése és finanszírozási gondjai miatt megfigyelők szerint rövidesen a Csányi Sándor, az OTP elnök-vezér igazgatójának utóbbi időben végrehajtott felvásárlásaival kezébe került cégcsoport fogja magába olvasztani. A magyarországi húsipart felforgató felvásárlások és gyár-bezásárások közepette egymásnak is ellentmondó értesülések kelnek lábra az ágazatban. Ezek alapján nem kizárt, hogy a jelenleg második szereplő Car-nex csoport is versenybe száll a hatalmas gyulai falatért.

Ma a Csányi Sándor-érdekeltségű Délhús-Pick csoport vezeti a piacot több mint 65 milliárd forintos éves bevétellel. A Carnex tőle lemaradva 45–55 milliárdot forgalmaz, majd a 35–40 milliárdosra becsült Debrecen-Hús következik. A Gyulai Húskombinát 13 milliárd forint éves forgalmának megszerzésével lényegében három nagy cégcsoport irányítaná a magyar húsipart. A gyulai céggel kapcsolatos hírek azután kaptak lábra, hogy a társaság állítólag megszüntetni tervezi élőállatleölésre szolgáló vágóvonalát. Az elhatározott ésszerűsítésnek azonban csak egyik variációja ez a megoldás – nyilatkozta a Világgazdaságnak Martos Géza vezérigazgató. S noha a cég „nem eladó” – mondta –, nem zárkóznak el a tárgyalások elől. A Carnexnél úgy nyilatkoztak, hogy nincsenek felvásárlási terveik, mert már tele vannak. A Herz Szalámigyárral kapcsolatban továbbra is tart a bizonytalanság. A Pickből tavaly kiszakadt patinás cég a húsiparban szinte ismeretlen tulajdonos kezébe került. Makacsul tartják azonban magukat azok a feltételezések, hogy a Formont Kft. mögött valójában Csányi Sándor áll.

A magánvagyonából elsősorban az élelmiszeriparban terjeszkedő bankvezér a Délhús 99,15 százalékát birtokolja, amelyen keresztül szerzett többségi érdekeltséget a Pick Rt.-ben. Iparági körökben arra számítanak, hogy az egyértelmű helyzet tisztázása érdekében a Délhús még ebben a hónapban nyilvános vételi ajánlatot tesz a Pick többségi tulajdonára. Ezt meg is erősítette a Délhús elnök-vezérigazgatója, Kovács László. Várható, hogy középtávon az egybeolvadás is megtörténik a Pick és a Délhús között. Lehetséges azonban, hogy a cégek párhuzamos működését fogják diktálni a piaci körülmények – mondta Kovács. Az mindenesetre kijelenthető, hogy a magyar húsiparban az elmúlt években bekövetkezett átalakulás nyomán olyan, lényegében három szereplő által uralt helyzet jött létre, amely hosszabb távon fennmarad.

A jelentős tőke befektetése következtében lényegében a magyar húsipar ismételt újrafelosztásáról beszélhetünk. Erről beszél a Debrecen-Hús csoport vezetője, Román Gyula is, akit azért szintén titkos érdeklődőnek tekintenek a Gyulai Húskombinátért zajló küzdelemben. A Román-érdekeltségű vállalatcsoport Debreceni Hús Rt.-jében a közelmúltban egymilliárd forintért kisebbségi tulajdont szerzett az állami Magyar Fejlesztési Bank. Az MFB mostanában sorra hajtja végre nagy összegű, tulajdonszerzéssel együtt járó befektetéseit hazai cégekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!